ciències de la vida
La biotecnologia catalana duplica el capital captat el 2020, fins a 226 milions
El capital de risc va suposar l’any passat més de la meitat dels fons, amb participació d’inversors estrangers en 4 de cada 10 rondes de finançament
biotecnologia /
La biotecnologia catalana va arribar l’any passat, en un exercici dominat per la pandèmia del coronavirus, a un rècord d’inversió amb 226 milions d’euros, i d’aquesta manera es duplica la quantitat en només dos anys. La quantitat suposa una fita històrica, ja que el 2019 van ser 123 milions, el 2018, 112 milions, i es va destinar essencialment a projectes molt diversos i a oncologia. El capital DE risc va ser la principal font de finançament, segons les dades de l’Informe de la bioregió de Catalunya 2020, presentat peL Biocat i CataloniaBio & Healthtech.
Tot i que l’estudi es va presentar el setembre passat, llavors no es comptava amb les xifres totals, que han resultat ser el nivell de captació de capital més elevat de tota la història. Per això s’ha fet aquesta actualització. A través de capital de risc es van captar 140 milions en 41 operacions, el 58% més que el 2019. En l’exercici precedent van ser 54,14 milions en un total de 26 operacions.
Les operacions de més envergadura es concentren en la biotecnologia i les tecnologies mèdiques, però les companyies de ‘digital health’ (salut digital) van ser les que més van créixer, al multiplicar per 2,6 el capital captat el 2018. Segons el parer de Jordi Naval, director general del Biocat, la xifres demostren que l’ecosistema té un potencial «al nivell d’altres països europeus».
Aportació al PIB
Segons l’informe, el sector de ciències de la vida i la salut va suposar l’any passat el 7,3% del producte interior brut (PIB) català i va ocupar 230.000 persones. Una de les dades destacades és que el 62,2% del capital risc atret compta amb participació d’inversors internacionals, presents en «4 de cada 10 rondes de finançament». I és que el nombre d’inversors internacionals s’ha multiplicat per cinc des del 2015, al passar de 14 a 73. Majoritàriament són europeus (42) i dels EUA (22).
En relació amb aquesta qüestió, la directora general de CataloniaBio & HealthTech, Judit Anido, diu que aquesta evolució revela la qualitat dels projectes, els models de negoci i dels equips de les ‘start-ups’ catalanes del sector i que «són competitives al mercat global». Al seu entendre, l’augment d’operacions de més import revela la maduresa del sector a Catalunya. El 2020, hi va haver set empreses que van aconseguir més de 10 milions d’euros cada una amb intervenció de capital forà. Les principals van ser Ona Therapeutics (30 milions), Minoryx Therapeutics (25 milions) i Oryzon (20 milions). També destaca l’atractiu de la ‘digital health’.
La presentació d’aquestes dades coincideix amb l’inici de l’edició número 15 del BIO-Europe Spring, un dels principals esdeveniments de la indústria biotecnològica, farmacèutica i financera especialitzada en ciències de la salut d’Europa. Aquesta trobada s’havia de celebrar per quart any a Barcelona (es va celebrar el 2010, el 2013 i el 2017), però serà totalment virtual a causa de la pandèmia des d’avui fins al pròxim dijous.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia