infraestructura global
¿Per què és tan important el canal de Suez?
Entorn del 10% del comerç mundial circula per aquesta via de pas

El bloqueig del canal de Suez després que vaixell portacontenidors ‘Ever Given’ hi quedés encallat no és només un accident del transport marítim. Per aquesta via d’uns 160 quilòmetres passa una part important de tot el comerç mundial. Una de les mercaderies de més importància és el petroli, la cotització del qual s’ha disparat pel temor d’escassetat en el subministrament.
¿Què és el canal de Suez?
Construït entre el 1859 i el 1869 sota la batuta del francès Ferdinand de Lesseps, es tracta d’una via de pas artificial d’uns 190 quilòmetres que connecta el mar Mediterrani amb el mar Roig, amb una longitud que és de més del doble que la del canal de Panamà, per exemple, una altra de les grans dreceres del transport marítim mundial. Escurça el viatge entre l’Atlàntic Nord i l’oceà Índic o entre Europa i el sud d’Àsia. Es troba a l’istme de Suez, a Egipte, i divideix l’Àfrica i Àsia. Algunes rutes s’escurcen fins i tot més de 8.000 quilòmetres, a l’evitar haver de donar una volta a tot Àfrica. El 2015, va finalitzar una polèmica ampliació del canal.
¿Quin tipus de transport pot passar-hi?
Aquesta via de peatge permet el pas de barcos de fins a 20 metres de pes o 240.000 tones de pes mort i una altura màxima de 68 metres per sobre del nivell de l’aigua. Les limitacions que imposa el canal egipci són menys restrictives que les del canal de Panamà, cosa que havia portat aquest últim a quedar-se enrere en la pugna per convertir-se en la via preferida pels vaixells. En alguns casos, els barcos s’han de descarregar per poder transitar-hi.
¿De qui és aquest tram de circulació de vaixells?
Notícies relacionadesEl 1956, el president egipci, Gamal Abdel Nasser, va nacionalitzar el canal, fins llavors gestionat pel Regne Unit i França. Va ser el preludi d’una crisi internacional que va suposar, tres mesos més tard, l’atac a Egipte per part d’Israel, França i el Regne Unit. Durant les guerres arabo-israelians del 1967 i el 1973, el canal va patir danys, tancaments, reparacions i posades en servei successius. Cada dia una mitjana de 50 barcos travessen el canal, en comparació amb els tres del 1869. Les autoritats egípcies tenen sobre la taula un projecte per doblar el trànsit, fins a situar-lo a 100 barcos al dia el 2023.
¿Per què és tan important aquesta via de pas?
El canal de Suez és una de les rutes comercials més utilitzades del món. L’autoritat que els gestiona assegura que a través d’aquesta via hi circula un 10% del comerç marítim internacional. Cada dia una mitjana de 50 barcos travessen el canal, en comparació amb els del 1869, quan va ser inaugurat. Les autoritats egípcies tenen sobre la taula un projecte per doblar el trànsit, fins a situar-lo a 100 barcos al dia el 2023. Una part del transport és de petroli. Per aquesta via circula aproximadament entre el 2% i el 3% de l’oferta mundial de cru. Per això la cotització s’ha disparat, tot i que aquest dijous ha començat a moderar-se. Però l’impacte està sobre altres matèries primeres, cosa que n’ha fet apujar el preu davant la preocupació de les empreses, que temen un augment de costos amb uns marges que ja tenen molt erosionats per efecte de la crisi del coronavirus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- POLÍTICA INTERNACIONAL La mort del papa Francesc debilita el front progressista en la batalla ideològica global amb la ultradreta
- Medi ambient Experts asseguren que Catalunya necessita noves xarxes de transport d’energia malgrat el rebuig de les MAT
- Barcelonejant Collboni poda roses i Pilar Eyre tanca la nit
- Entrevista Jordi Bertomeu, investigador del Vaticà: «Som davant el conclave més universal i també més incert»
- Nova zona verda Els veïns atapeeixen les noves Glòries en la seva inauguració malgrat la pluja: «Vaig pensar que no ho veuria acabat»