Junta d’accionistes
Repsol aspira a mobilitzar 6.000 milions en projectes vinculats als fons europeus
L’hidrogen verd, l’economia circular, les renovables i l’emmagatzemament protagonitzen els projectes
Repsol aspira a mobilitzar 5.959 milions d’euros en inversió amb ajuda dels fons europeus. L’energètica ha presentat 30 projectes relacionats amb l’hidrogen verd, l’economia circular, les renovables, l’emmagatzemament i la mobilitat elèctrica, segons ha avançat aquest divendres el seu president, Antoni Brufau, durant la junta general d’accionistes.
Al seu discurs, Brufau va tornar a criticar l’aposta del Govern central per l’electricitat davant «altres alternatives renovables» en la llei de canvi climàtic i el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE), proposat pel Govern per repartir entre tots els vectors energètics les càrregues que actualment suporta el rebut de la llum al considerar-ho un «desenvolupament normatiu esbiaixat» que suposa una barrera per al desenvolupament de la indústria.
La indústria va ser, precisament i de nou, un altre dels eixos del seu discurs. Brufau hi va fer referència per assenyalar-la com una de les millors formes de sortir de la crisi del coronavirus al ser una activitat que genera ocupació «estable i de qualitat» i que crea riquesa al territori on s’implanta. Segons Brufau, de la crisi se n’ha de sortir «amb més indústria, i no amb menys, amb més ocupació de qualitat, i no amb més precarietat, capturant totes les oportunitats dels Fons Europeus Next Generation, que estan basades en projectes viables i d’execució assegurada».
En aquest sentit, l’hidrogen verd és un dels vectors estrella dels seus projectes. Entre d’altres ja coneguts, com la construcció a Bilbao de la mà de Saudi Aramco d’una de les més grans plantes de producció de combustibles sintètics zero emissions netes del món a partir d’hidrogen renovable. També una planta de generació de gas a partir de residus urbans, gas que es farà servir per a la generació de biogàs, que alimentarà les necessitats de la refineria basca de Petronor. A més, el grup dirigit per Josu Jon Imaz també lidera el consorci H24All per desenvolupar el primer electrolitzador alcalí de 100 megawatts (MW) a Europa amb l’objectiu d’instal·lar-lo al complex de Petronor, al País Basc. Preveu un projecte de producció d’hidrogen renovable a partir del biogàs obtingut del tractament de residus urbans a la Corunya i la instal·lació d’una planta de producció d’hidrogen renovable a partir de fotoelectrocatàlisis a Puertollano, junt amb Enagás.
En matèria de circularitat, amb vista a la descarbonització accelerada de les refineries i plantes petroquímiques i els seus productes a través de processos circulars que utilitzen residus com a matèria primera, Repsol construirà a la refineria de Cartagena, la primera planta de producció de biocombustibles avançats d’Espanya. Mentrestant, per al complex industrial de Tarragona, Repsol preveu la construcció d’una planta de producció de biocombustibles avançats, una instal·lació per produir plàstics a partir del reciclatge de materials postconsum i la implantació de tecnologies per millorar l’eficiència en el consum de matèries primeres i d’energia en els seus processos productius.
Notícies relacionadesTambé a la Corunya, i en el marc del seu pla estratègic i dels fons europeus, planteja un projecte destacat, la possible implantació de noves tecnologies en les actuals unitats de la seva refineria allà per incrementar la capacitat de producció de biocombustibles avançats a partir de matèries primeres sostenibles i residus procedents de llars i de la indústria agroalimentària de l’entorn. Una altra de les iniciatives que està en estudi consisteix en l’aprofitament dels focus de calor residual de la refineria de la Corunya per escalfar l’aigua destinada a algun dels nuclis urbans pròxims, cosa que suposaria un estalvi energètic i, per tant, una reducció de les emissions.
En matèria de generació renovable i emmagatzemament el projecte estrella del grup per als pròxims anys és l’ampliació de la central de bombatge d’Aguayo (Cantàbria). I en energia distribuïda i mobilitat elèctrica estudia el desplegament d’un sistema de fonts de generació distribuïda i d’una xarxa de punts de recàrrega ultraràpida a les estacions de servei de Repsol per donar servei a vehicles de llarga distància.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca