Noves formes de consum

SolarMente vol convertir Espanya en una potència de l’autoconsum d’energia solar

  • El seu objectiu en els pròxim cinc anys és instal·lar les seves plaques a 50.000 llars espanyoles

SolarMente vol convertir Espanya en una potència de l’autoconsum d’energia solar
3
Es llegeix en minuts
Marta Gracia
Marta Gracia

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Espanya té, de mitjana, unes 2.800 hores de sol, cosa que el converteix en el país amb més llum solar a Europa. No obstant, Espanya és a la cua en autoconsum solar amb una taxa del 0,1% en instal·lacions a les llars. Unes xifres que van sorprendre els fundadors de SolarMente, Wouter Draijer, actual CEO, i Víctor Gardrinier, CTO. L’any 2020, la producció d’energia solar a Espanya gairebé s’ha doblat fins al 61%. 

Amb l’objectiu d’impulsar l’ús de l’energia solar entre particulars, va desembarcar SolarMente a Espanya. La companyia, que ofereix el servei d’energia solar per a particulars, presenta un model de negoci nou en què l’usuari és al centre i els pilars són la senzillesa i rendibilitat. Tal com explica Víctor Gardrinier, quan van arribar a Espanya es van sorprendre no només del poc autoconsum al país, sinó també que els propietaris de les vivendes paguen fins al 10% dels seus salaris en electricitat. 

SolarMente és una empresa emergent que va néixer gràcies a les habilitats d’enginyeria de Wouter Draijer i les habilitats de desenvolupament de ‘software’ de Víctor Gardrinier. I l’arribada a Espanya, asseguren els fundadors, ha sigut un èxit. Des del seu inici, el maig del 2020, la xarxa de clients creix un 30% al mes i la satisfacció d’aquests clients és del 100%. En els pròxims cinc anys, l’objectiu de les empreses emergent és instal·lar les seves plaques a 50.000 llars espanyoles, el que equival a generar 421 GWh d’energia verda a l’any. 

«Qualsevol analista financer decent diria que estem bojos», bromeja Gardrinier. Però des de SolarMente creuen sí que poden aconseguir-ho i asseguren que si construeixen el negoci adequat, portaran la companyia d’«un negoci de construcció local a un d’adopció massiva impulsat per ‘software’». No obstant, SolarMente té un doble objectiu. El primer és fer el canvi dels combustibles fòssils a l’energia solar sense problemes i rendibles per als propietaris de vivendes. El segon d’aquests objectius és integrar noves tecnologies i ‘hardware’ (per exemple, bateries) per permetre vivendes 100% ecològiques en la pròxima dècada. Per això, Víctor Gardrinier es mostra optimista amb el projecte: «Si podem fer que això passi, els 5,8 milions de llars privades a Espanya no tindran cap raó per no anar amb SolarMente».

Estalvi i Blockchain

Segons explica el CTO de SolarMente, Espanya era líder mundial en instal·lacions d’energia solar abans que canviés la llei fa 8 anys. Els plafons, bateries i inversors existeixen des de fa dècades. No obstant, matisa: «Recentment hem arribat a un punt d’inflexió en energia solar, la llei que primer va prohibir les instal·lacions de sistemes d’energia solar a les llars, reial secret RD 244/2019, ara ha canviat, el mercat solar residencial està obert». 

Per SolarMente, l’economia de l’energia solar permet estalvis «massius» combinats amb un finançament flexible, cosa que fa que els plafons siguin un dels «actius més atractius que pot tenir». De fet, Gardrinier assegura que no coneix cap altre actiu que «generi estalvis consistents durant tres dècades mentre fa una contribució tangible al medi ambient».

El CTO considera important destacar l’estalvi que pot suposar l’autoconsum de l’energia solar per a una família, que pot ser entre 250 i 1.500 euros anuals depenent de la mida de la instal·lació. «Sempre es recomana sobredimensionar la seva instal·lació, ja que el seu consum augmenta amb els anys i esperem integrar l’emmagatzemament i altres tecnologies netes al nostre paquet per optimitzar millor l’energia generada», explica. Afegeix que l’important és posar l’experiència del client en primer lloc per democratitzar l’energia solar d’autoconsum.

Precisament, un dels objectius de la companyia, a més d’oferir 100% d’energia neta, és millorar la tecnologia d’avantguarda a fi d’optimitzar l’estalvi i tornar el control de l’energia al propietari. Per aconseguir aquesta meta, una de les grans opcions és el ‘blockchain’. «Si aconseguim això, l’usuari serà cada vegada més independent i capaç de controlar la seva producció al marge de les grans empreses», assegura Gardrinier.

Notícies relacionades

«Anem pel camí d’aconseguir un consumidor més lliure i un món més net», afegeix.

En un sistema de xarxa basat en ‘blockchain’, cada recurs energètic distribuït tindria una identitat digital vinculada a la seva informació corresponent, com la capacitat i la preferència del consumidor. «Amb aquestes identitats, les accions de cada dispositiu es poden rastrejar de manera transparent a la cadena de blocs, i els ingressos es poden dividir i distribuir automàticament a través de contractes intel·ligents», explica.

Temes:

Electricitat