Operació corporativa

ACS preveu créixer en autopistes i renovables gràcies a la venda de Cobra

  • El grup preveu destinar els 5.000 milions de la venda de la seva divisió industrial a invertir en aquests dos sectors

Florentino Pérez, president d’ACS.

Florentino Pérez, president d’ACS. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

ACS pretén crear un gran grup d’infraestructures europeu amb gran part dels 5.000 milions d’euros que ingressarà per la venda de la seva divisió industrial, Cobra, de la mà del seu soci italià Atlantia i centrant-se principalment en la concessió d’autopistes. Així ho ha avançat el president de la constructora, Florentino Pérez, durant una conferència amb analistes en la qual ha revelat els plans de la companyia per aliar-se amb socis estratègics en la promoció d’infraestructures, com les autopistes italianes actualment en venda.

No obstant, el directiu ha aclarit que qualsevol moviment en aquest sentit haurà de comptar sempre «amb els desitjos del Govern italià», ja que és el primer interessat a adquirir les autopistes després d’un acord que va obligar Atlantia a posar-les en venda després de l’ensorrament d’un pont a Gènova a l’estiu del 2018. L’Executiu italià ja ha remès la seva oferta definitiva, juntament amb els fons Blackstone i Macquarie, que ara està analitzant Atlantia. En cas de no tenir èxit, la companyia espanyola podria començar les negociacions per plantejar diferents possibilitats que culminin amb l’operació.

Tot i així, si ACS no aconsegueix donar resposta al seu interès per aconseguir aquests actius, Florentino Pérez ha admès que ja ha rebut altres ofertes encaminades a la creació d’aquest gran grup d’infraestructures. «Si és amb els nostres amics italians, encantats; si no, ho farem amb altres interessats», ha afegit.

Renovables

A aquest objectiu destinarà gran part dels 5.000 milions que rebrà al comptat per part de Vinci, una vegada la transacció es tanqui l’últim trimestre del 2021, després de l’obtenció de les autoritzacions pertinents de les autoritats de competència, així com la possibilitat que hagi de passar el vistiplau del Govern pel blindatge decretat en el marc de la pandèmia per evitar que empreses estrangeres prenguin grans participacions en espanyoles.

La resta de l’import per la venda de Cobra el destinarà a abastar un altre objectiu similar: crear una de les empreses líders d’energia a Europa, en aquest cas de la mà del seu nou soci francès, Vinci. El primer pas el faran quan les dues companyies creïn una nova societat participada al 51% per la gal·la i al 49% per ACS, una operació a la qual ja s’han compromès. Els projectes identificats arribaran als 25 gigawatts (GW) de renovables, principalment en eòlica i fotovoltaica.

«L’operació és molt bona per a tothom, per a Vinci i per a nosaltres. Ara tenim 5.000 milions per invertir, tenim les idees clares del que volem. Hi haurà un altre pagament de 600 milions i crearem una ‘joint venture’ que té un gran valor i permetrà mantenir una empresa de renovables líder d’Europa», ha explicat Pérez.

Renúncia del CEO

Notícies relacionades

El president ha contextualitzat aquesta operació en el procés de transformació i simplificació del grup, que permetrà reduir la «complexitat» de la companyia, un procés en el qual també ha emmarcat la renúncia del conseller delegat, Marcelino Fernández Verdes. Segons Florentino Pérez, una vegada completat aquest procés, el consell analitzarà les diferents alternatives de govern corporatiu.

No obstant, ha defensat que Fernández Verdes, que continuarà sent conseller delegat de Hochtief i president d’Abertis –concessionària participada juntament amb Atlantia–, ajudarà en el procés d’inversió d’autopistes. Respecte al dividend, ha detallat que el pròxim, a entregar al juliol, serà d’1,23 euros, que se suma al complementari de 0,16 euros entregat el juliol de l’any passat i al de 0,45 euros repartit el mes de febrer passat. En total, 1,84 euros per acció, al voltant de 575 milions d’euros.