fiscalitat
El G-20, confiat a acordar aquest any un impost global per a empreses
El grup de països que suma el 90% del PIB mundial admet «una acceleració» del procés per a un gravamen harmonitzat
This photo taken and handout by the Italian Finance Ministry on April 7 2021 shows Italy s Economy Minister Daniele Franco (L) speaking during the 2nd G20 Finance Ministers and Central Bank Governors videoconference meeting in Rome (Photo by Handout ITALIAN FINANCE MINISTRY AFP) RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO ITALIAN FINANCE MINISTRY HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS /
La proposta per establir un impost mínim global per a les multinacionals continua guanyant punts des que els Estats Units abracessin sense matisos la idea a principis d’aquesta setmana. L’anomenat Grup dels 20 (G-20), països que representen el 90% del producte interior brut mundial, ha mostrat aquest dimecres la seva confiança en el fet que es pugui arribar a un acord a mitjans del 2021, l’objectiu que s’ha fixat l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), que lidera els grups de treball en què participen 140 països. «El que estem veient aquest any és una acceleració del procés i el G-20 espera arribar a un acord al juliol», ha afirmat el ministre de Finances italià, Daniele Franco, al final dels dos dies de reunió de l’organisme.
La iniciativa ha cobrat força des del començament de la pandèmia davant la necessitat dels governs de tot el món d’ampliar la seva base fiscal per fer front a la crisi i reconstruir els seus comptes públics una vegada se superi la fase més crítica de l’emergència sanitària. L’Administració de Joe Biden ha convertit la proposta en un dels pilars amb els quals pretén finançar el massiu paquet d’infraestructures amb què pretén impulsar la transformació verda de la seva economia. El ministre italià, el país del qual presideix aquest any el G-20, va assegurar que queden encara serrells per resoldre, però va expressar el seu optimisme sobre la possibilitat d’arribar a un acord en la reunió que els ministres de Finances i banquers centrals del grup faran a principis de juliol, reflectida també en el comunicat final de la reunió.
Des d’Europa se succeeixen les adhesions, expressades per França, Alemanya o Espanya. «Espanya dona suport fermament a les propostes de la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, per a un impost mínim global a les corporacions que pugui acabar amb la carrera a la baixa», va escriure la vicepresidenta Nadia Calviño a Twitter. «Hauríem de continuar amb el treball de l’OCDE per aconseguir un acord aquest estiu que inclogui un sistema efectiu per a la tributació digital». I és que la proposta de l’OCDE inclou les dues coses, tant un tribut mínim per acabar amb l’elusió fiscal de les grans empreses, com una taxa digital perquè Amazon, Google o Facebook paguin impostos allà on obtenen els seus beneficis.
Divergències europees
Si bé sembla existir voluntat política dins del G-20 per segellar un acord, està lluny de ser unànime. Un país com Irlanda, que basa part del seu model econòmic a atraure la inversió estrangera amb tributs molt baixos per a les grans corporacions, ja ha expressat la seva preocupació sobre l’impacte que aquest impost podria tenir en la seva economia i altres de semblants. D’altres com el Regne Unit semblen estar més interessats a resoldre la taxa digital que a deixar sense oxigen els paradisos fiscals.
I després hi ha un altre problema que probablement es deixarà per al final: ¿en quant es xifra aquest impost? Els EUA aspiren a situar-lo en el 21%, mentre que l’OCDE ha estat treballant amb un barem pròxim al 12%, segons Reuters.
Extensió de la moratòria als països pobres
En la reunió del G-20, que coincideix amb l’Assemblea de Primavera del Fons Monetari Internacional, també es va acordar augmentar els fons d’emergència de l’FMI i estendre durant sis mesos més la moratòria concedida als països en desenvolupament per tornar el seu deute, una mesura adoptada per ajudar-los a fer front a la crisi de la Covid-19. Però aquesta moratòria serà l’última i res s’ha dit d’una possible cancel·lació del deute, cosa que ha decebut organitzacions com Oxfam. «El G-20 no està complint la seva promesa de reequilibrar l’economia global i proveir ajudes majúscules», ha afirmat l’oenagé. «Si la cancel·lació del deute no és part de la solució, els països més pobres del món ho continuaran passant molt malament per fer front a la pandèmia i els seus devastadors efectes».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034