Economia circular
L’envàs sostenible es fa un lloc al lineal: cas Cerealto Siro
El grup d’alimentació acaba de llançar a Espanya un envàs 100% compostable per a la seva gamma de pasta
Un dels objectius de l’Estratègia sobre els plàstics de la Comissió Europea, acordada el 2018, és que tots els envasos plàstics siguin reciclables o reutilitzables l’any 2030.
Malgrat un horitzó tan llunyà, les empreses han posat fil a l’agulla per transformar models de negoci i cadenes de subministrament perquè permetin que els consumidors s’emportin els productes amb embolcalls diferents. Un esforç que està motivat no només pel mandat europeu, sinó també per la demanda creixent dels consumidors d’eliminar els plàstics.
«El nostre departament de Market Intelligence, que analitza les tendències en l’àmbit global, ha destacat que la sostenibilitat, malgrat la preocupació per la pandèmia, continua sent el 2021 un dels principals interessos dels consumidors». Així ho asseguren a Cerealto Siro Foods, el grup espanyol presidit per Juan Manuel González Serna, que està apostant amb força pels materials sostenibles, que estan arribant als lineals dels supermercats a diversos països de la Unió Europea.
En concret, fa escassos dies anunciava el llançament a Espanya d’un envàs 100% compostable per a la seva gamma de pasta, cosa que suposa una novetat en aquest país. Aquest packaging està fabricat en paper i PLA, les sigles per a l’àcid polilàctic derivat del reciclatge del desaprofitament del blat de moro. La diferència que marca aquest tipus de compost és que pot ser reciclat en contenidors de residus orgànics.
Per ara, només està disponible en supermercats de Carrefour, ja que per a la cadena francesa han desenvolupat una nova línia de pasta, que a més de cuidar el packaging presta atenció a la matèria primera de l’aliment, elaborat amb varietats de blat seleccionades cultivades a Castella i Lleó de forma sostenible.
Créixer en mercats i en sostenibilitat
Aquest envàs es va presentar en societat el mes d’octubre passat en supermercats del centre d’Europa (Àustria, Eslovènia, Croàcia i Hongria), en un total de 17 referències de pasta ecològica, i després de l’aterratge a Espanya l’objectiu de Siro és continuar ampliant la xarxa de venda: «Estem tenint molt interès en altres mercats i planifiquem seguir aquesta reconversió verda a un ritme elevat». A més dels mercats, volen ampliar també la xifra d’envasos compostables o reciclables en un futur pròxim.
Per fer-ho, planegen mantenir els esforços en innovació i en inversió amb una visió de llarg termini, ja que, segons afirmen, les empreses han de ser «un exemple» i liderar la reconversió cap a la sostenibilitat. «Estem plenament compromesos amb la reducció de la petjada ecològica de les nostres operacions a tots els àmbits», afegeixen fonts del grup.
El 2019, últim any del que han publicat aquestes dades, van invertir 17 milions d’euros en projectes d’innovació i millora de productes, equivalent al 3% de la xifra de negoci. Dins de les línies de treball del seu equip de R+D+I figura la de reduir la generació d’envasos i embalatges. En aquest sentit, segons detallen, han realitzat actuacions en el desenvolupament dels esmentats envasos compostables i plastic free per a pasta; ‘film’ monomaterial en galetes i barretes; ‘film’ monomaterial que siguin 100% reciclables en nous llançaments; films alternatius al PP/PET que assegurin el reciclat postconsum, i eliminació o substitució de packaging secundari de plàstic «a les nostres coquetes».
En aquest sentit, assenyalen que el 2020 i la pandèmia no han forçat a fer un alto en aquest camí verd, ja que consideren: «Independentment de la situació excepcional que vivim, la sostenibilitat serà una clau per al desenvolupament futur de la categoria en què treballem».
Projecte Alma Prima i economia circular
Aquest llançament de l’envàs de pasta 100% compostable suposa la materialització del projecte Alma Prima, amb què la companyia engloba el seu enfocament sostenible des de l’origen fins als lineals. Cerealto Siro disposa dels seus propis laboratoris agronòmics i col·labora des del 2015 amb més de 250 agricultors per recuperar el cultiu de blat dur a Castella i Lleó.
Cerealto Siro Foods va aconseguir el 2019 la declaració d’‘abocament zero’ en totes les plantes a Espanya i Portugal, va complir fa dos anys el seu compromís per al 2030 de reduir les emissions de carboni entre un 15% i un 20%, i ha continuat reduint la seva petjada de CO2, passant de 0,14 tones el 2018 a 0,11 per tona produïda el 2019. A més, el 100% del consum d’electricitat de les seves plantes a Espanya prové de fonts renovables.
També utilitza els residus de la producció de les fàbriques per generar l’energia que alimenta les seves línies productives. A Tuero, el seu centre de recuperació de desaprofitaments situat a Venta de Baños (Palència) a través d’un procés productiu que revalora els residus, genera el biogàs amb el qual es proveeix la fàbrica de pasta de la companyia situada a la mateixa localitat, i que ha reduït el consum de gas en un 20%; així com fertilitzant orgànic d’alt valor afegit per als camps en què es cultiva la matèria primera per a la producció d’aliments, i també pinso animal.
Notícies relacionades«Des de Cerealto Siro Foods estem liderant la transició a l’economia circular al nostre sector. El grup compta amb un model d’economia circular que permet reintroduir els residus al cicle productiu, minimitzar l’impacte ambiental, generar un retorn econòmic i contribuir a la reducció del desaprofitament alimentari», asseguren.
Finalment, l’empresa ha realitzat una industrialització del camp a través d’una iniciativa única portada a terme conjuntament amb SAP i John Deere, amb la qual processen tota la informació dels seus agricultors col·laboradors i aconsegueixen una traçabilitat completa, des de la sembra fins al paquet final de pasta.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín