Balanç 2020

La pandèmia no frena els inversors a Catalunya: els fons estrangers captats pel Govern augmenten el 31%

  • L’agència pública Acció atrau durant el 2020 un total de 480 milions d’euros, a través de 77 projectes que han creat o mantingut 3.422 llocs de treball

La pandèmia no frena els inversors a Catalunya: els fons estrangers captats pel Govern augmenten el 31%
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya continua sent un pol atraient d’inversions productives des de l’estranger malgrat les incerteses i dificultats originades per la pandèmia. La Generalitat va aconseguir captar durant l’exercici del 2020 un total de 480 milions d’euros a través de la seva agència pública d’inversions, una quantia el 31% superior respecte a la irrupció del coronavirus. Així es deriva de les dades presentades aquest dimecres pel conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, en roda de premsa sobre l’activitat de l’agència Acció. La destinació d’aquestes inversions va canviant amb els anys i pivota des de sectors tradicionalment motors de l’economia catalana, com l’automòbil, als vinculats a les noves tecnologies. És a dir, els fons es traslladen de la fàbrica tradicional al ‘coworking’.

«Malgrat ser un any molt complicat, podem presentar un resultat molt esperançador per a l’economia catalana», ha afirmat el conseller. Ja que Acció va aconseguir aquest passat 2020 el seu quart millor balanç d’inversions des que es va posar en marxa, el 1985. Des de l’agència pública han atret 77 projectes d’inversió productiva, que han creat o contribuït a mantenir un total de 3.422 llocs de treball. Els principals emissors de les esmentades inversions van ser França, el Regne Unit i el Japó, que entre totes tres sumen gairebé quatre de cada deu euros captats per Acció. Tremosa ha descartat que l’‘efecte pandèmia’ no s’hagi visibilitzat en les inversions del 2020 (tancades o decidides en els anys precedents), però sí que pugui llastar els resultats del pròxim exercici. «Les expectatives són bones», ha declarat, fiant la bonança del gruix de les futures inversions a l’arribada dels fons europeus.

Notícies relacionades

I la principal destinació dels esmentats desemborsaments van ser per crear o fer créixer firmes especialitzades en les noves tecnologies i la transformació digital. Fins al punt que un de cada tres euros captats des d’Acció, davant un de cada deu que van anar directament cap a l’automòbil. Des del Departament d’Empresa han manifestat la seva voluntat d’incentivar per aquesta via una transició cap a una economia catalana que depengui menys de l’automòbil i més de sectors com la telefonia, la indústria dels videojocs, la logística i la química. «Són sectors de futur [...] que pretenem reforçar», ha declarat el conseller delegat d’Acció, Joan Romero.

Des d’Empresa també són conscients de la debilitat de l’economia catalana quant a l’absència d’empreses o multinacionals amb els seus centres de decisió a Catalunya. Així, malgrat les inversions captades, la matriu de la majoria de companyies que destinen recursos des de l’estranger es mantenen en altres països. Una cosa amb clars desavantatges, com s’ha vist recentment en casos com el de Nissan, en què la multinacional d’origen japonès ha preferit reforçar altres latituds i això ha derivat en el tancament de les seves tres plantes, a la Zona Franca, Montcada i Reixach i Sant Andreu. Així com la pèrdua d’uns 20.000 llocs de treball, entre directes i indirectes.