Segons CCOO

El 99,8% de les empreses no tenen un pla de prevenció de riscos propi

  • CCOO denuncia una falta d’inversió estructural en salut laboral, cosa que provoca que la xifra de sinistres mortals continuï pujant malgrat l’aturada econòmica provocada per la pandèmia

Treballadors d’una obra pública.

Treballadors d’una obra pública. / PERIODICO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

100 treballadors a Catalunya van perdre la vida en accidents laborals durant el 2020. Malgrat la pandèmia, i l’aturada econòmica que aquesta ha suposat –ja sigui gairebé total, com en el primer confinament, ja sigui localitzada en sectors més concrets després de la desescalada–, la xifra de sinistres mortals va augmentar el 9,9% respecte a l’exercici anterior. Una altra pandèmia –més tradicional, més sostinguda– que segueix a l’alça i que l’any passat va segar 708 vides a tot Espanya; segons dades del Ministeri de Treball. 

¿Com poden continuar augmentant les víctimes mortals en accidents de treball si l’activitat econòmica va patir una davallada sense precedents? Des del sindicat CCOO de Catalunya apunten directament a la falta de prevenció de riscos laborals adoptada per les empreses. Fins al punt que el 99,8% de les empreses o no té un programa d’aquest tipus o en té un de genèric i no adaptat a la realitat de la seva fàbrica, oficina o magatzem. «Aquesta pandèmia ha demostrat de manera fefaent el que denunciem des de fa anys», ha afirmat la secretària d’acció sindical, Cristina Torre.

Falten protocols específics i adaptats a la realitat de cada empresa, les hores dedicades anualment a revisar aquests protocols són insignificants i l’extensió de les cadenes de subcontractació en els últims anys eleva el potencial risc de patir un accident. Aquesta és la radiografia feta des del departament de salut laboral del sindicat i presentada aquest dilluns via informe, que exigeix a les empreses més implicació i al Govern més recursos per promoure bones pràctiques i garantir el compliment de la normativa.

Segons l’informe presentat aquest dilluns, el 33,7% d’empreses a Catalunya no té un pla de prevenció, ni propi, ni aliè. De cap tipus. El 50,5% té un pla, però no és propi, sinó que es limita a adoptar un protocol estàndard, comercialitzat en el 72% dels casos per un servei de prevenció extern. I només el 15,8% de les firmes catalanes té un programa de prevenció propi i adaptat a la seva realitat quotidiana. «Les empreses fan poca prevenció i de poca qualitat», ha denunciat la responsable de salut laboral del sindicat, Mònica Pérez.

Notícies relacionades

La gran majoria de companyies opta per comprar aquest pla de prevenció de riscos aliè i no adaptat a les particularitats de cada centre de treball i inverteix pràcticament res a revisar-ho. Segons l’informe, a aquestes empreses únicament es persona un tècnic durant 3,5 hores a l’any per fer inspeccions o revisions ‘in situ’. I en el cas que les empreses tinguin un servei intern, les hores de revisió pugen a 25 a l’any.

Des del sindicat també han alertat dels riscos per a la salut dels treballadors que tenen uns alts nivells de temporalitat. Ja sigui amb contractes eventuals dins de la mateixa companyia, ja sigui mitjançant la subcontractació d’un servei amb professionals que, al seu torn, pateixen una alta rotació. Ja que, segons reflecteix l’estudi de CCOO, la incidència de sinistralitat mortal és el doble entre els treballadors amb contractes temporals que entre els treballadors fixos.