Sentència ferma

El Suprem rebaixa la pena als responsables de la CAM per una dieta cobrada pel seu president

  • Manté la condemna per orquestrar una estructura perquè Modesto Crespo cobrés 600.000 euros per una societat sense activitat

  • Rebaixa la pena a l’entendre que no s’ha acreditat el motiu pel qual se’ls va aplicar l’agreujant de l’apropiació indeguda

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem manté la condemna a directius de la CAM que van orquestrar una estructura per permetre que el president de l’entitat cobrés dietes per presidir la societat Tinser, que no tenia cap activitat real, però els rebaixa les penes, a l’entendre que l’Audiència Provincial d’Alacant les va imposar al no haver-se justificat la gravetat que se’ls va aplicar per no presentar-se agreujants. El que va ser president de l’entitat, Modesto Crespo, va reconèixer els fets i va acceptar una pena de nou mesos de presó i cinc de multa amb quota diària de 60 euros

D’aquesta forma el Suprem estima els recursos dels condemnats pel que fa a la penalitat, però manté que, com va establir el tribunal d’instància, va existir un entramat en l’entitat bancària dirigit a fixar una dieta de 600.000 euros al president sota la creació d’una figura instrumental d’un càrrec en una empresa pertanyent al grup en què era fixada artificialment, sense cap dedicació a l’exercici d’activitat real, per evitar que com a president de l’entitat bancària no podia cobrar. «Es va articular un artifici d’enginyeria societària o abús de la persona jurídica per eludir la clara prohibició estatutària, per cobrar uns diners en contraprestació a un tasca merament representativa que era per definició gratuïta i honorífica», afirma la sentència.

Va consistir, segons avala ara el Suprem, que el director general va proposar a la comissió de retribucions de la CAM, que en la societat Tinser Cartera es constituís un consell d’administració, se’n nomenés president Modesto Crespo i se’l retribuís per l’acompliment d’aquesta funció amb la quantitat de 300.000 euros anuals. Per això, van acceptar una proposició inassumible que vulnerava el disposat als estatuts i la política retributiva dels consellers per ells fixada.

El president de la CAM havia reconegut els fets i conformat amb la pena proposada pel fiscal, i per això va reconèixer que no va participar en la presa de cap decisió relativa a l’administració o gestió de Tinser Cartera S.L. Malgrat això, va percebre d’aquesta societat, durant el temps en què va ser nominalment president del Consell d’Administració, 600.000 € com a retribució per una suposada dedicació que a Tinser Cartera S.L. va ser inexistent, i que en la CAM era gratuïta per disposició legal. Es reconeix que va ingressar 200.000 € en el compte de consignacions de la Secció Dècima de l’AP d’Alacant, sala d’enjudiciament, i va aportar un calendari de pagament per satisfer els 400.000 euros restants en el termini de tres anys.

Condemnes a Alacant

Notícies relacionades

L’Audiència d’Alacant va condemnar per aquests fets Roberto López Abad per un delicte d’apropiació indeguda agreujada a dos anys i mig de presó i multa de vuit mesos amb quota diària de 200 euros, mentre que Antonio Gil-Terrón, Luis Esteban, Martín Sevilla i José Fornier a any i mig i multa de set mesos amb quota diària de 100 euros.

El Suprem la rebaixa al primer a dos anys de presó i multa de set mesos i a la resta de condemnats a un any i sis mesos amb quota de 75 euros, atès el perfil de la intervenció puntual dels membres de la comissió de retribucions, que tot i que fos eficaç la seva participació en el resultat final s’ha de procedir a guardar en raó al menor paper decisiu en l’estructura delictiva i que no van rebre cap benefici econòmic.