Energia
Cepsa guanya 75 milions al març i torna a beneficis
La petroliera, impulsada pel petroli i el seu negoci de Química
{estacion}-de-cepsa
Cepsa va obtenir un benefici net de 75 milions d’euros en el primer trimestre de l’any, davant les pèrdues de 556 milions d’euros que va registrar en el mateix període de l’exercici passat, impulsada per l’empenta del seu negoci de Química i la recuperació del preu del petroli.
El benefici net ajustat de la companyia, que mesura específicament l’acompliment dels negocis, va ser de 53 milions d’euros a tancament del mes de març, davant els 85 milions d’euros del mateix període del 2020, però millorant els 29 milions d’euros de pèrdues en l’últim trimestre de l’any passat, i es va confirmar així el canvi de tendència per a la companyia.
Per la seva banda, el resultat brut d’explotació (Ebitda) de Cepsa a tancament del primer trimestre es va situar en els 324 milions d’euros, un 17% més que en el quart trimestre del 2020, continuant amb aquest camí de millora de resultats iniciat en el tercer i quart trimestres de l’any passat.
L’energètica va destacar que l’encertada execució del pla d’optimització en curs li ha possibilitat «aprofitar les oportunitats que sorgeixin a mesura que els mercats es vagin recuperant durant el 2021».
El conseller delegat de Cepsa, Philippe Boisseau, va considerar que «l’encertada execució» del pla d’optimització del grup li ha permès «continuar amb una tendència a l’alça de la rendibilitat i ens garanteix una posició sòlida per aprofitar una esperada recuperació econòmica durant el 2021».
«La combinació de les accions de gestió i la fortalesa de la diversificació dels nostres negocis ha contribuït a preservar la generació de caixa i la solidesa del nostre balanç, recolzant la nostra qualificació creditícia. M’il·lusionen les importants oportunitats que la transició energètica presenta per a Cepsa i que compartirem en el nostre pla estratègic en els pròxims mesos», va dir.
Àrees de negoci
Per àrees de negoci, els resultats d’Exploració i Producció van ser sòlids, amb un Ebitda de 171 milions d’euros, un 41% superior al quart trimestre del 2020, gràcies a l’augment del preu del petroli, que va repuntar fins a una mitjana de 61 dòlars per barril, amb un augment del 38% respecte al trimestre anterior, a causa de la millora de l’entorn macroeconòmic impulsada pels programes mundials de vacunació contra la Covid-19 i les retallades de l’OPEP.
Mentrestant, l’àrea de Química va registrar un altre trimestre rècord amb un Ebitda de 100 milions d’euros i bons resultats en tots els segments del mercat, mentre que el negoci de Refino es va veure afectat per la contínua pressió sobre els marges, que es va compensar parcialment gràcies als bons resultats del negoci de Trading.
L’àrea Comercial va registrar uns resultats més febles a causa de les restriccions a la mobilitat i a la situació meteorològica provocada pel temporal ‘Filomena’ del mes de gener passat.
Respecte al flux d’efectiu de les operacions abans del capital circulant, en el primer trimestre d’aquest any va ser de 309 milions d’euros, fet que suposa un augment del 42% respecte al quart trimestre del 2020, a causa de la millora dels resultats i a la reducció dels impostos.
Liquiditat de 4.500 milions
A tancament del mes de març, la companyia comptava amb una liquiditat total de 4.500 milions d’euros i un venciment mitjà del deute a quatre anys, amb una ràtio d’endeutament net sobre l’Ebitda de 3,3 vegades, per sobre del nivell del quart trimestre del 2020 a causa de l’efecte en l’Ebitda dels 12 mesos complets de la Covid-19.
A més, el grup va destacar que l’execució del seu Pla de Contingència va suposar un estalvi acumulat de més de 500 milions d’euros el 2020 i una reducció del 20% en el programa d’inversions en comparació amb els nivells anteriors a la Covid-19.
D’altra banda, al març Fitch va confirmar la qualificació ‘BBB-’ de Cepsa amb perspectiva ‘estable’ i va destacar la diversificació dels negocis de la companyia, així com les accions empreses per mantenir la generació de flux de caixa i el compromís dels accionistes amb la qualificació de grau d’inversió, tal com demostra la significativa reducció del pagament de dividends.
Notícies relacionadesAixí mateix, les inversions de Cepsa en el període de gener a març van ascendir a 104 milions d’euros, un 45% menys que en el trimestre anterior.
A més, el grup preveu reprendre, durant el segon trimestre d’aquest any, la producció en les dues plantes de la refineria de Huelva que estan parades des del setembre del 2020. D’aquesta manera, els nivells d’utilització de les refineries de la companyia es tornarien a situar entorn del 85%.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia