Manifestació a Barcelona

Els sindicats reprenen l’independentisme per la falta de Govern

  • «Que deixin de parlar del Consell per la República i es posin d’acord», afirma el líder d’UGT

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats majoritaris a Catalunya, UGT i CCOO, s’han mobilitzat aquest dissabte 1 de maig per la derogació de la reforma laboral, la implantació d’un «sistema de pensions dignes», la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i la formació d’un Govern estable. La crida a formar un Executiu al més aviat possible ha sigut un missatge compartit que han transmès els secretaris generals, Javier Pacheco i Camil Ros, amb dures crítiques per la tardança.

Sota el lema ‘El país està en deute amb la classe treballadora’ i després d’un any sense poder portar a terme les tradicionals manifestacions, per al Dia del Treballador UGT i CCOO han convocat manifestacions «estàtiques» entre les 11 i les 12 a Barcelona –a la Via Laietana, a l’altura de Correus–, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa (Tarragona) i Igualada (Barcelona).

«Que deixin de parlar del Consell per la República i es posin d’acord», ha afirmat Ros (UGT). «Les urnes han parlat i han de donar resposta a la ciutadania. És inacceptable que més de 80 dies després de les eleccions no tinguem Govern», ha dit Pacheco (CCOO) a la protesta celebrada a Barcelona.

Les centrals han alertat del procés de desindustrialització que està vivint Catalunya en els últims anys. I han responsabilitzat el Govern per la seva «passivitat» i «absència» per revertir el tancament de fàbriques com Nissan, Bosch, Saint Gobain o TE Connectivity. «El Govern ha estat desaparegut durant aquests últims quatre anys i ha desaprofitat el mecanisme del Pacte Nacional per a la Indústria», ha afirmat el líder de CCOO.

Notícies relacionades

La jornada d’aquest Primer de Maig també ha servit als sindicats amb representació majoritària per visibilitzar els conflictes laborals oberts actualment a la banca, les entitats de la qual estan plantejant uns 18.000 acomiadaments a tot el país. «És indecent», ha afirmat Ros. «Els rescatem amb diners públics i ara ens ho paguen així», ha dit Pacheco.

A aquestes manifestacions se sumen també les d’altres sindicats –com CGT, Usoc i Iac– amb lemes diversos i que també es poden seguir a les principals ciutats catalanes per defensar els drets de la classe treballadora. La reivindicació independentista també té el seu espai juntament amb l’ANC i l’Intersindical-CSC, que defensen un «sindicalisme independentista» per blindar el català als centres de treball i fer polítiques que redueixin l’atur i la temporalitat.