Nova reunió
Els sindicats qualifiquen de «rentat d’imatge» el pla de recol·locacions de l’ero de CaixaBank
Les centrals exigeixen que totes les sortides siguin voluntàries i una millora econòmica de les indemnitzacions
El banc assegura que el seu pla ajudarà a trobar feina els qui «siguin actius en la recerca»
27 03 2021 Seu corporativa de CaixaBank a Madrid MAXIMO GARCIA DE LA PAZ /
Els sindicats representants de la plantilla de CaixaBank han qualificat aquest dimecres de «rentat d’imatge» el pla de recol·locacions per als empleats que surtin en l’ero (8.291 inicialment, tot i que el banc va proposar fa uns dies recol·locar-ne internament 500) que li ha presentat la direcció. «Els plans de recol·locació externa són una obligació legal (article 51 de l’Estatut dels Treballadors) per a les empreses quan l’acomiadament col·lectiu afecta més de 50 treballadors. El que presenta CaixaBank és pur rentat d’imatge», han denunciat després d’una nova reunió.
L’entitat financera presidida per José Ignacio Goirigolzarri i dirigida per Gonzalo Gortázar ha assegurat que es tracta d’un «ampli conjunt de mesures dirigides a ressituar en una nova ocupació estable i ajustada al seu perfil professional cada treballador que abandoni el banc i es vulgui adherir al pla de manera activa», és a dir, «que siguin actius en la recerca d’ocupació». L’entitat ha contractat la consultora McKinsey perquè realitzi un estudi del mercat laboral a escala provincial, analitzi les perspectives econòmiques de cada territori i identifiqui els sectors amb millors expectatives d’evolució i els perfils professionals necessaris per cobrir la demanda de les «noves empreses emergents».
Així mateix, ha contractat la firma Lee Hecht Harrison, delgrup Adecco, per ajudar els treballadors a «identificar les ofertes de treball adequades al seu perfil i afrontar els processos de selecció», així com per dissenyar un «projecte laboral de futur totalment personalitzat i redefinir el seu propi pla de carrera». El pla, ha assegurat el banc, «inclou una àmplia varietat d’opcions per ajudar a dissenyar un nou pla de carrera professional, des de sessions de ‘coaching’ i ‘reskilling’, fins a recolzament en la creació d’empreses, un programa de talent sènior i la col·laboració de caçatalents internacionals.
Voluntari i més ben pagat
Els sindicats han respost al banc que no els interessa el pla si no accepta que hi hagi una voluntarietat absoluta per part dels treballadors per apuntar-se als acomiadaments. Així, li han plantejat que el pla de sortides sigui 100% voluntari i s’executi de forma escalonada en tres anys o com a mínim fins al desembre del 2023. També han proposat tres tipus d’indemnitzacions, superiors a les presentades inicialment per CaixaBank.
#LavadoImagenCaixaBank subida de salario para unos despidos para otrxs. @caixabank su plan de recolocaciones son despidos #TodxsSomosCaixaBank pic.twitter.com/xBCl0muFjy
— CCOO CaixaBank (@CCOOCaixaBank) 5 de mayo de 2021
Per als treballadors nascuts el 1969 o abans, els sindicats demanen el 70% del total del salari brut anual dels últims 12 mesos. Per als nascuts el 1970, el 1971 i el 1972, el 65% del total del salari brut anual dels últims 12 mesos. Per a aquests dos grups, a més, reclamen el pagament del conveni especial amb la Seguretat Social fins a la data de jubilació, així com el manteniment de les aportacions al pla de pensions d’empleats, la pòlissa sanitària i de la resta de beneficis socials i condicions financeres. Per a la resta, demanen 50 dies de salari regulador per any de treball, amb un mínim de 36 mensualitats.
Èxit qüestionable
Notícies relacionades«Els plans de recol·locació no són novetat i el seu èxit és més que qüestionable. Amb els criteris de meritocràcia en les sortides i les condicions que ofereixen fins ara, les persones quedaran marcades i estigmatitzades per incorporar-se al mercat laboral», ha criticat CCOO, el sindicat majoritari al banc. «No acceptarem cap pla de recol·locació com a solució a sortides forçoses. Que sigui forçosa només es combat amb la voluntarietat i unes bones condicions de sortida. El pla de recol·locació ha de ser una mesura complementària per als qui decideixin sortir voluntàriament», ha afegit la UGT.
«No creïn falses expectatives, les recol·locacions són impossibles amb la situació actual. Amb més de cinc milions d’aturats, ¿garanteixen recol·locar més de 8.000 empleats? No ens ho creiem. Només acceptem voluntarietat en les sortides, per tant pensem que tota ajuda serà bona, però partint sempre de la voluntarietat. Proposem la recol·locació en empreses del grup, i un increment d’equips de suport», ha afegit el sindicat professional SECB.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia