Diàleg social

El Govern planteja que la nova pròrroga dels ertos sigui fins al 30 de setembre

  • L’Executiu va prometre a Brussel·les, en el seu Pla de Recuperació, allargar les ajudes als expedients de Covid durant tot el 2021

  • Les condicions actuals vencen el 31 de maig i 640.000 treballadors depenen directament de com es renovi aquest mecanisme

El Govern planteja que la nova pròrroga dels ertos sigui fins al 30 de setembre
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha plantejat a patronal i sindicats que la nova pròrroga dels ertos Covid sigui fins al 30 de setembre. Quatre mesos més que deixaran tota la campanya d’estiu coberta. I des dels agents socials les reaccions han sigut diverses. CCOO dona per bona la data, mentre que UGT i CEOE no s’han pronunciat. Aquest ha sigut el principal punt discutit en la primera reunió per estendre aquests mecanismes de protecció de l’ocupació més enllà del 31 de maig. Una vegada fixada la data, ara les parts han d’acabar de tancar el contingut. Els negociadors dels Ministeris de Treball i Seguretat Social han reprès aquest dijous a les deu del matí les converses amb la patronal i els sindicats i la primera reunió ha sigut fructífera. Uns 640.000 treballadors actualment en erto depenen directament de la renovació d’aquest mecanisme de protecció social.

El Govern ja s’havia compromès, tant públicament com per escrit davant la Unió Europea, a allargar aquest mecanisme de protecció tot el que resta d’exercici. De moment s’estendran fins al 30 de setembre, cosa que obre la porta que, després d’aquesta, n’hi pugui haver una de nova i probablement última pròrroga per acabar de cobrir l’exercici. Els negociadors de la Seguretat Social i Treball han repetit la fórmula de la pròrroga anterior: «primer tanquem el fins quan i després ja discutirem sobre el com»; és el missatge que ha imperat. «La notícia important és que els ertos es mantindran, que hi haurà un nou acord fins al 30 de setembre d’aquest any i l’aposta per continuar mantenint aquesta eina mentre les necessitats econòmiques fruit de la pandèmia de la Covid-19 segueixin vigents», ha declarat la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente.

I, a partir de la reunió de la setmana que ve, les parts començaran a discutir l’esquema; amb tres setmanes per acabar de tancar l’entesa. Fonts sindicals han explicat que l’Executiu s’ha compromès a partir de les bases de l’acord anterior, que conferia prioritat als treballadors que no podien reactivar-se. No obstant, ministres com José Luís Escrivá o la vicepresidenta segona, Nadia Calviño, s’han posicionat en les últimes setmanes a favor d’introduir canvis en el sistema d’incentius, premiant més aquelles empreses amb possibilitat de reactivar treballadors de l’erto. Mentre que la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, i els agents socials són més proclius a mantenir sense gairebé canvis l’actual model. No obstant, aquest debat haurà d’esperar a la setmana que ve, ja que en la reunió d’aquest dijous no hi ha hagut encreuament de propostes per escrit.

Si bé el ‘fins quan’ no ha sigut conflictiu –tampoc ho va ser en la pròrroga anterior–, el ‘com’ sí que pot generar més dissensos. Una part de la taula presumiblement defensarà augmentar els incentius a aquelles empreses que mantinguin l’erto, però reactivin una proporció de treballadors més gran. Anteriorment aquest esquema va ser vigent durant la desescalada de l’estiu passat i consistia a concedir més ajudes a les empreses pels treballadors en actiu i menys per als suspesos. Plantejament que no agrada a patronals i sindicats, que prefereixen abocar els recursos a donar més ajudes a les empreses que o bé tinguin tots els treballadors en erto o bé HI tinguin a part de la plantilla, però sempre prioritzant les suspensions.

Prestacions i ‘comptador a zero’

L’esquema d’incentius no serà l’únic punt de debat, i és que hi ha diverses arestes més que hauran de polir els agents socials i l’Executiu. Una d’aquestes és la ‘prohibició d’acomiadar’ per a les empreses que estiguin en erto durant els sis mesos posteriors a l’acabament d’aquest. La patronal vol eliminar aquesta clàusula, els sindicats advoquen per mantenir-la i fins ara el Govern l’ha anat prorrogant. La renovació del ‘comptador a zero’ de les prestacions d’atur dels treballadors afectats i garantir un mínim del 70% de prestació són dos serrells que les parts també hauran de convenir.

Notícies relacionades

El Govern ha pressupostat una despesa de 7.972 milions d’euros aquest 2021 per mantenir al llarg de l’any aquest esquema de l’escut social. Una proporció substancialment menor que els 29.311 milions que va disposar per a això durant l’any anterior. D’acord amb la reducció del nombre d’afectats, ja que actualment hi ha uns 665.000 treballadors en erto a tot Espanya i durant l’exercici anterior, en el moment de més confinament, es va arribar al pic de 3,5 milions d’empleats suspesos.

Les ajudes per als treballadors autònoms, que actualment beneficien uns 450.000 afiliats al RETA estan pendents també de ser renovades més enllà del 31 de maig. Habitualment el seu esquema ha seguit un guió paral·lel al dels ertos i l’acord amb els agents socials s’ha tancat en paral·lel.