Tensions del sistema de finançament
L’OCDE acusa Madrid de ser un paradís fiscal que atrau riqueses amb baixos impostos
L’organisme europeu coincideix amb la tesi del Govern valencià sobre la competència deslleial
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), una entitat europea que té com a objectiu la promoció de polítiques que millorin el benestar econòmic i social dels països i la seva ciutadania, qualifica Madrid com un «paradís fiscal». Una apreciació que coincideix amb la que ha manifestat en nombroses ocasions el Govern valencià, que ha detectat que l’autonomia que presideix Isabel Díaz Ayuso atrau contribuents acabalats d’altres autonomies, com la valenciana, amb les seves polítiques de baixades i bonificacions d’impostos.
També experts consideren que aquestes pràctiques suposen competència deslleial a altres autonomies, perquè es recolzen en el que es coneix com a ‘efecte capitalitat’ i una disposició de recursos als quals altres autonomies, com la infrafinançada Comunitat Valenciana, no poden aspirar.
En aquest context, l’OCDE, en un informe publicat aquest dimarts, qualifica Madrid de «paradís fiscal intern» dins d’Espanya, una situació sustentada en l’aplicació de percentatges del 0% en l’impost de patrimoni, assenyalen. I és precisament per aquesta bonificació que el nombre de contribuents acabalats procedents d’altres autonomies ha augmentat exponencialment, fins un 10%, per sobre de la resta de les autonomies en tot just un lustre.
Madrid també bonifica l’impost de successions, una cosa que l’OCDE retreu, perquè fomenta la desigualtat. L’organització assenyala en l’estudi difós ara que els impostos sobre successions «ben dissenyats» permeten elevar els ingressos i millorar la igualtat.
Igualtat d’oportunitats
Fins i tot apunten que des d’una perspectiva d’equitat, un impost sobre successions, particularment si està dirigit a transferències de riquesa relativament altes, pot ser una eina important per millorar la igualtat d’oportunitats i reduir la concentració de riquesa.
L’estudi de què s’ha fet ressò l’OCDE ha sigut elaborat pels economistes David Agrawal (Universitat de Kentucky), Dirk Foremny (Universitat de Barcelona) i Clara Martínez-Toledano (Escola de Negocis de Colúmbia) i s’hi relaciona la mobilitat de les persones en resposta als canvis de fiscalitat sobre les successions.
L’informe, que qualifica Madrid com un «paradís fiscal» dins d’Espanya per la seva bonificació de l’impost sobre successions, conclou que el nombre de rics a la capital s’incrementa. Així, l’OCDE aposta per apujar l’impost de successions per combatre la desigualtat i veu necessari elevar la recaptació per abordar el desequilibri.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Finançament autonòmic Comunitat de Madrid Impostos OCDE Hisenda Paradisos fiscals Autonomies Isabel Díaz Ayuso
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034