Finances personals

9 fons a prova de conservadors

  • Els baixos tipus empenyen aquest tipus d’estalviador a assumir certes quotes de risc

9 fons a prova de conservadors
4
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Fins i tot els inversors més conservadors s’estan veient empesos a acceptar una mica de risc pels seus estalvis. Els tipus d’interès en mínims històrics (0% el tipus d’intervenció del BCE) han convertit en estèrils els refugis tradicionals que aquest tipus d’inversor havia estat trobant en dipòsits bancaris i comptes remunerats. «Han passat de no tenir cap risc a assumir una mica de perill i aquest és un pas molt difícil per a molta gent», afirma Miguel Camiña, CEO i cofundador de Micappital.

Tenint en compte aquesta realitat, Camiña considera que l’actiu que «millor encaixa» per a aquest perfil és el fons d’inversió amb forta presència de renda fixa (per evitar més risc) i una part menor de renda variable (per intentar afegir una mica més rendibilitat). L’expert aconsella, en tot cas, un bon assessorament per començar a invertir, així com tenir en compte factors més enllà del binomi rendibilitat-risc, com són el sector o mercat en què inverteixen o les comissions que cobren.

En els fons d’inversió amb un risc baix o mitjà, Morningstar (el proveïdor de dades més important d’aquesta indústria a Espanya) destaca nou fons europeus i espanyols de renda fixa, mixtos i garantits, que han aconseguit una bona rendibilitat al llarg dels últims tres anys. 

Dins dels seleccionats, la rendibilitat d’aquells que inverteixen en renda mixta (combinació de renda fixa i variable) ha oscil·lat en aquest període de temps entre gairebé un 7% i un 3,5%. En el cas dels de renda fixa (emissions de deute per part d’empreses, països o comunitats autònomes), el rendiment es redueix a percentatges que van del 0,9% a poc més del 2%. Una mica més rendibles són els anomenats ‘garantits’, és a dir, els que asseguren el capital total o parcial en una data futura, les rendibilitats dels quals són entre el 2,54% i el 3,48%, a tres anys. 

Juntament amb els guanys que es poden obtenir amb la inversió, hi ha altres factors a tenir en compte, com recomana Camiña. Per exemple, les despeses corrents anuals (comissió de gestió, de dipòsit, de subscripció i de reembors, així com les despeses d’intermediació, auditoria i d’altres), que a la majoria dels nou fons revisats són inferiors a l’1%, menys a dos d’ells.

9 fons per a conservadors

Tenint en compte aquestes característiques, el fons que més rendibilitat ha ofert en els últims tres anys ha sigut el Capital Group Global Allocation Fund (LUX) Zh-EUR (6,95%). Es tracta d’un producte d’inversió mixta en el qual més del 58% de les posicions en cartera està en valors cotitzats i bons corporatius. «No és 100% conservador, però té un perfil bastant moderat, és a dir, no és de gaire risc i la rendibilitat que ofereix tenint-ho en compte és molt bona», diu Adrián Viturrio, assessor financer d’Inversimply, present a la plataforma d’assessors Finect.

Allianz Global Investors Fund és un altre fons d’inversió mixta que al llarg dels últims tres anys ha ofert un bon rendiment, fonamentalment a causa que atorga un pes d’entre el 20% i el 40% a la renda variable. El segueix el fons gestionat per Candriam Belgium, que col·loca més de la meitat de la inversió en obligacions, i el 32% en accions. 

Pel que fa als fons que inverteixen en renda fixa, el de Vanguard Group és el que més rendibilitat ha aconseguit en els últims tres anys. «Aquest és un dels famosos indexats, és a dir, que intenta copiar el comportament d’un índex», afirma Viturrio. En concret, replica l’índex europeu Bloomberg Barclays Euro Government Float Adjusted Bond Index, una cosa que el converteix en «un dels més segurs», diu l’expert.

Un altre indexat que ha ofert una bona rendibilitat en l’últim trienni és el fons d’Amundi, que en aquest cas segueix el J.P. Morgan Government Bond Index Global, un índex representatiu dels valors governamentals de renda fixa emesos per 13 mercats: Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Espanya, Estats Units, França, Itàlia, Japó, Països Baixos, Regne Unit i Suècia.

Notícies relacionades

Seguint amb els fons de renda fixa, el que ha obtingut una rendibilitat més pròxima a l’1% ha sigut el que gestiona Nordea. «El seu objectiu és igualar la inflació, inverteix en renda fixa corporativa i té una volatilitat molt baixa, és a dir, no s’esperen retorns gaire alts però en temps de caiguda aguanten molt millor», afirma Borja Nieto, cofundador de Micappital i assessor financer a la plataforma Finect.

La ‘newsletter’ d’Actius

Gemma Martínez dona veu als protagonistes de la nova economia, que s’atreveixen a dir coses diferents.

Subscriviu-vos-hi

Els que sí que compten amb un risc gairebé nul són els denominats garantits. En aquest sentit, el fons Eurovalor Garantit Accions V, que venç el 2023, és un dels que més rendibilitat ofereix. En concret, inverteix en renda fixa pública europea i en renda fixa privada de l’OCDE. El segueixen dos fons gestionats per Gescooperativo, tots dos amb inversió en deute públic europeu, tot i que també té cabuda la inversió en renda fixa privada de la zona euro. 

Temes:

Estalvi