Dia Mundial del Reciclatge

Els errors més comuns en el reciclatge (i com evitar-los)

  • Les mascaretes i guants sempre han de llençar-se al contenidor de restes

Els errors més comuns en el reciclatge (i com evitar-los)
3
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

El 17 de maig se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, una data designada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per conscienciar sobre la importància de reciclar i sobre la necessitat de tractar els rebutjos adequadament per protegir el medi ambient i frenar els efectes del canvi climàtic. Aquesta efemèride cada vegada guanya més rellevància, ja que el nombre d’espanyols que incorporen al seu dia a dia l’hàbit ambiental del reciclatge no para d’augmentar. El 2019 (últim any amb dades) els ciutadans van utilitzar el contenidor groc i el blau un 8% més que l’any anterior. «Això es tradueix en el fet que cada espanyol va separar i va dipositar als contenidors grocs, de mitjana, 17,1 kg d’envasos de plàstic, llaunes i brics; i 19,4 kg d’envasos de paper i cartró en el blau», afirma el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué. Amb la gestió d’aquests residus, es va evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO2 a l’atmosfera, l’equivalent al que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos. 

Notícies relacionades

No obstant, malgrat ser en el camí correcte, la societat espanyola encara es troba bastant lluny de l’objectiu de ser capaç de convertir el 100% dels seus residus en recursos. Des d’Ecoembes asseguren que, tot i que cada vegada en menys quantitat, encara existeixen falsos mites entorn del reciclatge. «¿Per què reciclar, si després tot va al mateix lloc?»; «Els productes reciclats són de pitjor qualitat»; «Si jo no reciclo no passa res», són algunes de les frases que encara es pronuncien a certs sectors de la societat. En aquest sentit, Balagué assegura que «és necessari esforçar-nos per aconseguir que els que encara no reciclen, ho facin. És a dir, encara hi ha marge de millora i es pot reciclar més i millor».

Productes que generen dubtes

Productes que generen dubtesD’altra banda es troben aquells que sí que tenen intenció de reciclar però no ho fan de forma correcta. Amb els materials ‘més quotidians’ els dubtes es redueixen, en el cas del groc, el 76,5% dels espanyols associa i llença sempre en aquest contenidor les ampolles, pots o garrafes de plàstic i el 68,6% en el cas dels brics. No obstant, la majoria té dubtes quan es tracta de materials menys freqüents en el dia a dia. Per exemple, els aerosols (36,8%) i les tapes metàl·liques dels flascons (39,2%), són els que menys s’associen amb el contenidor groc i, per tant, els que menys es reciclen. A més, a causa de la pandèmia, s’hi ha de sumar un nou interrogant, ¿on es posen els guants i mascaretes? El material sanitari ha d’anar sempre al contenidor de restes.

 Errors al contenidor groc

Al contenidor groc només hem de dipositar els envasos de plàstic, llaunes i brics. Els productes que no es reciclen en aquest contenidor són els següents:

Joguines de plàstic: han d’anar al contenidor de restes o donar-les a diferents oenagés.

Biberons i xumets: van al contenidor de restes

Galledes de plàstic: també s’han de posar al contenidor de restes


Errors al contenidor blau

Al contenidor blau es llencen envasos de paper i cartró. No obstant, els productes següents no s’hi han de reciclar:

Brics de llet i/o suc: han d’anar sempre al contenidor groc

Tovallons o papers bruts: s’han de posar al contenidor de rebuig orgànic 

Bolquers: s’han de posar al contenidor de restes


Errors al contenidor verd

En el contenidor verd únicament s’han de posar productes fabricats amb vidre. Per tant, en aquest contenidor no han d’anar:

Bombetes: s’han de portar a un punt net o centre de recollida

Miralls i cendrers: han de ser reciclats en un punt net o centre de recollida

Vaixelles i gots: també han de reciclar-se en un punt net o centre de recollida



Temes:

Reciclatge