Inversió d’1,75 milions

El Govern crea una FP d’elit per instruir 540 professionals a mida per als ‘hubs’ digitals

  • L’Executiu català destina 1,75 milions d’euros en un primer pilot per formar 540 persones en competències digitals

El Govern crea una FP d’elit per instruir 540 professionals a mida per als ‘hubs’ digitals
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha presentat aquest dilluns un nou grau de formació professional (FP) d’«alt nivell» per instruir professionals a mida per nodrir els ‘hubs’ digitals i el sector de ‘start-ups’ català. La iniciativa està dotada d’1,75 milions d’euros per constituir un programa pilot amb què formar un total de 540 persones en la seva primera edició. El curs serà gratuït per als estudiants, que s’hi podran inscriure a partir del mes de setembre d’aquest any, amb prioritat per a dones i aturats, i la formació tindrà una durada de 300 hores.   

El concepte, qualificat de pioner pels representants del Govern, és trucar a la porta de les empreses del sector digital i fer-los un vestit a mida i formar-los el perfil que demanen. Segons dades de l’Administració catalana, la demanda de professionals digitals ha augmentat el 80% en els últims anys, mentre que l’oferta només ha fet el mateix el 23%. És a dir, falten desenvolupadors web, programadors, analistes de dades i ‘techies’ diversos. I el Govern ha mogut fitxa per posar-los i incentivar així que més projectes de tall tecnològic s’instal·lin o continuïn creixent a Catalunya. Promoure el creixement del sector digital és una de les prioritats que està cultivant l’Administració catalana durant els últims anys. Com a mostra, un de cada tres euros que l’agència pública ACCIÓ va captar d’inversions estrangeres el 2020 provenien de firmes digitals.

L’objectiu és satisfer la demanda de mà d’obra dels ‘hubs’ de firmes com Novartis o Zuric i a les 1.500 ‘start-ups’ que operen actualment a Catalunya, així com empreses diverses que per accelerar la digitalització busquin nous perfils. Els diners el posarà la Generalitat, concretament el SOC a través de fons de formació de la Unió Europea, i la gestió serà privada. Aquest juny l’Administració catalana obrirà un concurs públic perquè les acadèmies de codi, universitats o centres d’alt nivell formatiu es postulin per oferir aquests cursos. 

¿Quan s’obren les inscripcions?

Notícies relacionades

Una vegada els centres formatius guanyin les licitacions, la previsió de la Generalitat és que els alumnes s’hi puguin inscriure a partir del mes de setembre. La finalitat de la inversió pública d’aquests 1,75 milions d’euros també cerca que tingui un retorn directe per reduir les elevades taxes d’atur que registra Catalunya. És per això que el 70% dels futurs candidats hauran de ser persones a l’atur i es reserva el 30% restant per a professionals en actiu. Així mateix, el SOC pretén promocionar la formació de dones en el sector, per reduir l’alta masculinització existent en el gremi. És per això que un mínim del 40% de les 540 places estaran reservades per a dones.

Els continguts aniran predissenyats de manera conjunta pels tècnics dels departaments de Treball, Polítiques Digitals i Empresa, que prèviament han sondejat el sector ‘tech’ català per ajustar els seus cursos. I el seu èxit el fien, en gran part, a aquesta elevada connectivitat amb el mercat laboral. «És una formació radicalment orientada a les necessitats de les empreses», ha afirmat el director del programa de Talent Digital del Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí