Innovació
La digitalització, el salvavides dels hospitals davant la pandèmia
El sector sanitari i hospitalari necessita finançament a curt termini per continuar modernitzant-se
El sector sanitari i hospitalari ha sigut, sens dubte, el més afectat durant la pandèmia del coronavirus. En els mesos més durs, els hospitals i centre salut es van veure saturats. La digitalització va ajudar el sector a poder capejar la crisi de la Covid de la millor manera, malgrat les circumstàncies. Des de principis del 2020 la societat ha sigut testimoni d’un canvi de paradigma social, econòmic i polític. En aquest context, el sector sanitari s’ha trobat en el dilema per afrontar els canvis necessaris a què obliga les tendències, innovacions tecnològiques i noves demandes.
Segons l’últim estudi de la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (Fenin) en col·laboració amb la Fundació Cotec, a Espanya els serveis de salut autonòmics actualment presenten un baix índex de transformació digital, situant el grau de maduresa digital del sistema nacional entorn d’un 31%.
Ruth Cusco, directora gerent d’ASHO, empresa coorganitzadora dels Premis Best Spanish Hospital Awards, explica que el sector sí que ha accelerat la seva transformació digital durant la pandèmia, però «perquè s’ha vist obligat, ja que ha sigut un sector essencial». I afegeix que ha sigut un situació de supervivència: «En la majoria dels centres s’han hagut de trobar solucions per evitar l’expansió del virus».
Cusco reconeix que no hi havia gaire digitalització als hospitals i han hagut de buscar solucions, sobretot, en el tema de la gestió perquè sigui més eficient i més ràpida. «La tecnologia ha sigut una gran aliada per al tema de la pandèmia, ja que ha ajudat que els processos fossin més ràpids i eficients», puntualitza la directiva d’ASHO. Recorda que s’ha fet una inversió de 8.000 milions d’euros, que suposa un 12% més que el 2019, o hi havia aquesta inversió o ens quedàvem enrere i no hauríem pogut amb això».
El que més necessita el sector sanitari a curt termini «és un bon finançament». Ruth Cusco explica que un gerent o director d’un hospital comença a fer els seus pressupostos, però «quan li arriben els diners per part del Govern no tenen res a veure amb el que ha pressupostat. És un sector infrafinançat».
Modernitzar el sector
Al sector de la sanitat estan treballant amb software de codificiació per saber què és el que passa dins d’un hospital. Per a això s’ajuden de la intel·ligència artificial, que també ha arribat a la salut. «S’està investigant molt perquè la codificació sigui molt més robusta i molt més àgil per a totes les decisions», explica Cusco.
Notícies relacionadesDe fet, des d’empreses com ASHO estan invertint molts diners en intel·ligència artificial per modernitzar la gestió dels hospitals. «Ens queda molt camí, però ja hi ha molt recorregut i s’està apostant per això», assegura Ruth Cusco.
Un altre punt en el qual s’ha avançat durant la pandèmia ha sigut la telemedicina. «¿Qui ens havia de dir que ens atendrien per telèfon o per videoconferència? Fa dos anys era impensable», es pregunta. No obstant, reconeix que aquests avenços tecnològics són molt ben rebuts per la gent jove, que es maneja molt bé amb les noves eines de la medicina, però la gent gran prefereix vestir-se i anar al metge. «La gent gran és la que més ho està notant, però que puguis parlar amb el metge per telèfon és un agraïment per a tothom», comenta.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia