Perfil
Jaume Giró, de La Caixa a la conselleria
El futur conseller d’Economia, avui consultor i editor, va ser durant cinc anys el motor de l’Obra Social
Home de consensos, compta amb una intensa agenda i bones relacions especialment a Madrid
Al llarg dels seus anys en el sector empresarial, Jaume Giró Ribas (Badalona, 1964), ha construït una immensa agenda que proporciona bones relacions i contactes amb el poder polític i econòmic no només a Catalunya sinó a Madrid i, fins i tot, en altres països. Després d’uns inicis com a periodista, va entrar en el món dels negocis de la mà del difunt Pere Duran Farell, a l’antiga Catalana de Gas, convertida el 1991 en Gas Natural després de la fusió amb Gas Madrid (Repsol), com el seu home de confiança per a la comunicació, a la qual es tornar a dedicar en l’actualitat com a editor de ‘The New Barcelona Post’ i consultor.
És considerat com «una persona de consensos i assossegada» pels qui el coneixen. Molts afirmen que pot ser un pont no només amb Madrid, ja que té bones relacions amb gran part de l’arc parlamentari i el món empresarial, sinó que pot servir per recompondre les malmeses relacions de la Generalitat amb el món empresarial català, pràcticament inexistents o molt tenses.
Giró ha forjat un llarg currículum professional durant aquests anys lligat indirectament a La Caixa primer, a través d’alts càrrecs en algunes de les seves principals participades (Gas Natural o Repsol) i, finalment a la ‘casa mare’, en què el seu últim càrrec va ser el de director general de la Fundació Bancària La Caixa, des d’on va impulsar l’Obra Social de l’entitat.
De periodista a alt executiu
Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra (1982-87), i diplomat en Administració i Direcció d’Empreses per Esade (1992-93), el 1987 es va incorporar a l’agència de notícies Europa Press, primer com a redactor i després com a cap de la secció d’Economia a Barcelona. Després de passar a Catalana de Gas el 1990, el juny de 1991 va ser nomenat director de relacions externes de la llavors acabade de néixer Gas Natural. Tres anys després va passar a ser director corporatiu de relacions externes del Grup Gas Natural, i el 1995 va ser nomenat també cap del gabinet de presidència, càrrec en què va seguir sota la presidència d’Antoni Brufau en la gasista.
De Repsol a La Caixa
Quan aquest últim va rellevar Alfonso Cortina com a president de Repsol, Giró va fer també el salt a aquesta companyia, que llavors també tenia La Caixa com a soci de referència, com a director general de comunicació i del gabinet de presidència de Repsol YPF. Després d’una etapa de cinc anys es va incorporar al Grup La Caixa, sota la presidència d’Isidre Fainé, primer com a director executiu de les àrees de comunicació, marca, patrocinis i relacions institucionals i després com a director general adjunt de CaixaBank, on entre el 2009 i el 2014 va participar activament en el procés de transformació d’entitat en un banc cotitzat.
Notícies relacionadesA més de director general de la Fundació Bancària La Caixa, la primera fundació privada d’Espanya i una de les cinc més importants del món, va ser membre del comitè estratègic d’inversions de Criteria, el hòlding de participades de la fundació que alimenta amb els seus dividends els 500 milions anuals de l’Obra Social. Al capdavant de la fundació, Giró va liderar un equip que va implementar el pla estratègic 2016-2019, que va posar en marxa l’avaluació externa i independent de la gestió dels projectes socials, educatius i culturals, va millorar l’eficiència i va apostar per programes transformadors, com la inversió en investigació, salut i ciència, una de les apostes que han deixat com herència.
Giró va deixar la direcció general de la Fundació l’1 de gener del 2020 per fundar Giró Consultants. Després de donar-se per fet que seria vicepresident de la junta de Joan Laporta al Barça, va decidir deixar el barco abans de la presa de possessió. Home a qui no espanten els reptes, Giró afronta ara un altre gran desafiament: treure Catalunya de la crisi i gestionar els comptes de la Generalitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín