Renda 2020:

Així són les eines virtuals que t’ajuden amb la declaració

  • Informador de Renda 2020, INFORMA+, Informador Censal i l’Assistent Virtual de l’IVA són algunes de les eines digitals que l’AEAT té a disposició dels contribuents

Així són les eines virtuals que t’ajuden amb la declaració

Agencia Tributaria

2
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Els contribuents podran començar a sol·licitar la cita prèvia per a l’atenció presencial de la declaració de la renda aquest dijous, tot i que, si encara no han presentat l’esborrany i prefereixen fer-ho de forma telemàtica, l’Agència Tributària ha posat en els últims mesos a disposició dels ciutadans diferents eines virtuals per ajudar-los en la presentació de la declaració.

Per facilitar i resoldre els dubtes més freqüents que es tenen sobre l’impost sobre la renda de les persones físiques, el contribuent compta amb l’Informador de Renda el 2020, on trobarà les respostes a aquests dubtes, així com les qüestions més actuals d’aquesta campanya, és a dir, les relacionades amb els ertos i l’ingrés mínim vital. Per a aquests dos últims casos, a més, l’Agència ha habilitat un servei de xat amb especialistes per resoldre els dubtes que l’informador no ha resolt.

Si els dubtes són de caràcter tributari es podran plantejar a l’eina INFORMA+, on es els ciutadans rebran una resposta per escrit personalitzada preparada pels especialistes de l’AEAT. Fins ara, el servei ofereix informació sobre l’IVA, el subministrament immediat d’informació i censos i per accedir a aquesta eina és necessari estar registrat en Cl@ve o disposar de certificat electrònic.

A més, es van incorporar dues noves eines d’assistència virtual de censos. Un d’ells és l’Informador Censal, que ofereix informació sobre com realitzar els principals tràmits censals com NIF, IAE, apoderaments, sistemes d’identificació digital, certificats tributaris o comprovacions censals. Al marge de l’aspecte censal, s’inclouen matèries referents als sistemes d’identificació i signatura electrònica, registre d’apoderaments i successors i sol·licitar i obtenir certificats tributaris. A més, si s’està registrat amb Cl@ve o es té certificat electrònic, hi ha la possibilitat de rebre al correu electrònic una còpia de la conversa amb l’assistent en format PDF. 

L’altra eina relacionada amb censos és el Cercador d’Activitats i les seves Obligacions Tributàries, que ofereix informació referent a l’epígraf sobre l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i les obligacions tributàries que comporta l’exercici de l’activitat, és a dir, IVA, IRPF o l’impost sobre societats, entre altres. Tota aquesta informació s’oferirà després de seleccionar si es tracta d’una persona física o jurídica, resident o no i partint de l’activitat econòmica seleccionada. 

Aquests últims assistents pertanyen a la nova administració digital integral (ADI), un dels principals projectes del Pla Estratègic de l’Agència 2020-2023, en el qual també s’inclou l’assistent virtual de l’IVA que ofereix informació, dirigida principalment a autònoms, sobre comerç exterior, modificació de base imposable i rectificació de deduccions, operacions immobiliàries, facturació i registre, subjecció i exempcions, càlcul d’IVA transferit (meritació, base imposable i tipus impositius), deduccions i devolucions.

Notícies relacionades

A més, compta amb una sèrie d’eines complementàries, com el localitzador que indica on es tributa la prestació d’un servei, entrega de béns o qui ha de declarar l’IVA meritat en una operació; calculadora de deduccions o de la base imposable i qualificador immobiliari.

A tancament del dijous 20 de maig, Hisenda ha tornat ja més de 3.700 milions d’euros a 5,6 milions de contribuents. En total, s’han presentat 10,3 milions de declaracions, de les quals a 7,7 milions corresponen imports a tornar i es preveu que en tota la campanya es presentin més de 21,5 milions de declaracions, de les quals 14,3 siguin amb dret a devolució.

Temes:

IRPF Hisenda