Un any i mig d’escut social
La factura de sostenir els ertos i les ajudes dels autònoms: 39.507 milions d’euros
Vuit milions de treballadors, entre assalariats i per compte propi, han estat coberts en els últims 14 mesos per alguna de les mesures de l’escut social
Firma del pacto para prorrogar ERTE /
El Govern ha tramitat aquest dijous a la tarda la cinquena pròrroga de les ajudes per als expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) i els autònoms. Aquest acord, que s’estendrà fins al 30 de setembre, ve avalat pel consens amb la patronal i els sindicats més representatius. «La marca de la casa del Govern d’Espanya es diu diàleg social», ha reivindicat la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz; ja amb l’alta mèdica després de la seva baixa puntual aquesta setmana. És una prolongació més de l’escut social pel qual han estat coberts uns vuit milions de treballadors des que va començar la pandèmia.
Actualment la xifra de persones que depenen d’aquestes ajudes ha baixat substancialment, gràcies a la reactivació de l’economia i l’avenç de la vacunació. No obstant, el desemborsament acumulat de recursos públics per mantenir aquestes ajudes fins ara no té precedents i l’esforç per sostenir els ertos, les ajudes per als autònoms i les baixes per incapacitat temporal per Covid està sent elevat. Sumant les diferents partides del SEPE i la Seguretat Social, des del març del 2020 fins al setembre del 2021 l’Estat haurà desemborsat un total de 39.507 milions d’euros.
Amb l’actual pròrroga quedaran coberts al voltant d’un milió de treballadors, entre assalariats i autònoms. «Moltes famílies poden dormir tranquil·les», ha destacat Díaz en la roda de premsa posterior al consell; en què ha reivindicat la «política de la quotidianitat, de les coses petites».
El nou sistema de protecció incorpora un sistema d’ajudes per mirar d’accelerar la tornada a l’activitat de les empreses en erto. Una cosa que ha generat hostilitat en tot moment entre la patronal i els sindicats, més proclius a no introduir canvis, però que era una línia vermella per al ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. «L’esquema de protecció, d’una banda, continuarà acompanyant als que continuïn tenint restriccions, però al mateix temps estimularà i impulsarà l’activació de treballadors i la tornada d’activitat de les empreses», segons ha resumit.
Cinquè acord amb consens social
La tramitació via Consell de Ministres extraordinari de l’esmentat acord ha arribat precedida per un acte de la firma d’aquest, celebrat al Ministeri de Treball tot just tres hores abans del conclave ministerial. En nom del Govern han subscrit l’acord la vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, mentre que per part de CCOO i la UGT han firmat els seus màxims responsables, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament. La patronal ha estat representada pel president de la Cepyme i vicepresident de la CEOE, Gerardo Cuerva.
El consens entre el Govern i els agents socials és que els ertos, amb les seves limitacions, estan representant una mesura d’«èxit» i d’«amortidor social»; segons ha definit Díaz. Atès que la caiguda del PIB ha sigut deu vegades superior a la destrucció d’ocupació registrada des del març del 2020. «Fa un any i escaig, ¿qui ens hauria dit que avui tindríem més afiliats a la Seguretat Social i al RETA que abans de la pandèmia?», ha reflexionat Escrivá.
Des de CCOO, Unai Sordo ha destacat que aquest nou acord social forma part de la «història d’èxit» dels ertos, que van començar el març del 2020 i que per ara seguiran fins al 30 de setembre, moment a partir del qual es tornarà a avaluar la situació. Gràcies a aquest instrument, ha afegit Sordo, «s’han subjectat milions de llocs de treball» i s’ha fet sense una fórmula «màgica ni miraculosa», sinó socialitzant les cotitzacions i els salaris dels treballadors amb una important quantitat de recursos públics.
Notícies relacionadesPer la seva banda, el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha començat la seva intervenció dient que «tot va bé si acaba bé» i agraint la feina feta a totes les parts del diàleg social. «Els ertos són un instrument d’èxit, que ens ha possibilitat que avui al nostre país una part important de l’ocupació i de les empreses es puguin reconstruir a partir d’aquesta hibernació», ha remarcat.
Des de Cepyme, el seu president, Gerardo Cuerva, ha ressaltat que amb aquest acord es posa de manifest la importància d’aquesta «infraestructura sorda» que és el diàleg social. «Traiem el millor que tenim per construir Espanya, sabent que totes les parts ens hi deixem la pell», ha apuntat. Cuerva, que ha tingut paraules d’ànim per a la ministra Díaz després de la seva baixa mèdica, ha indicat que, «desgraciadament», encara hi ha moltes empreses que ho estan passant malament, per la qual cosa no és el moment de retirar els ertos ni cap estímul econòmic que ajudi a arrencar l’activitat.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong