Pròxim Consell de Ministres

El Govern eliminarà part de la sobreretribució de les elèctriques

Ribera planteja un mecanisme per reduir els ‘beneficis caiguts del cel’ de nuclears i hidroelèctriques

El sector assegura que es tracta d’«una intervenció en el mercat que posa en risc el futur del PNIEC»

El Govern eliminarà part de la sobreretribució de les elèctriques
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern es proposa eliminar una part de la sobreretribució de les elèctriques en el pròxim Consell de Ministres. El ministeri per a la Transició Ecològica portarà a aquesta reunió una proposta per reduir els denominats ‘beneficis caiguts del cel’ que afecten nuclears i hidroelèctriques restant-los part dels dividends pels drets d’emissió de CO2, segons ha avançat el departament de Teresa Ribera.

Fonts del sector, asseguren que aquesta decisió del sector «és una intervenció en el mercat que posa en risc el futur del PNIEC [Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima]». A més, insisteixen que «ni les plantes hidràuliques ni les nuclears estan amortitzades». «Tots els anys s’hi porten a terme inversions abundants que s’han d’amortitzar».

En l’acord de Govern firmat entre el PSOE i Podem, les dues formacions es van comprometre a eliminar la sobreretribució que beneficia nuclears i hidràuliques. El sistema elèctric espanyol és marginalista, és a dir, l’última tecnologia que casa oferta i demanda és la que fixa el preu per a la resta. Així, si l’última tecnologia a entrar són els cicles combinats, actualment afectats pels preus alts del gas natural i dels drets d’emissió de CO2, la resta de tecnologies seran retribuïdes al mateix preu, tot i que el seu cost sigui inferior.

«Fins i tot quan només el 9% de l’electricitat en el mercat és d’origen fòssil, el sistema marginalista [per normativa europea] fa que aquest sobrecost, de la tecnologia que marca el preu en cada moment, sigui retribuït per igual a totes les tecnologies inframarginals no emissores», afirma el Govern. Per això aquest dimarts l’Executiu planteja donar llum verda a la tramitació d’un avantprojecte de llei de «minoració de part del dividend de carboni a les plantes no emissores prèvies al 2005 que venguin energia al mercat». Així, nuclears i hidroelèctriques en seran les més afectades, però també faran efecte en la retribució d’algunes renovables.

«La proposta no afecta, per tant, cap planta posterior al 2005, ni a les que comptin amb retribució regulada, ni a les que s’acullen a les subhastes ni a cap iniciativa d’inversió present o futura», diuen fonts del departament. Però tampoc afecta aquests beneficis quan es deguin a altres motius, diferents al cost dels drets d’emissió de CO2» com va passar durant la tempesta Filomena per la falta de vent i l’elevat preu del gas natural.

Preu de la llum

Notícies relacionades

La ministra Teresa Ribera havia anunciat al gener, després de l’alça dels preus de la llum a causa de la borrasca Filomena, que el Govern estava analitzant «mecanismes matalàs» per eliminar aquesta sobreretribució. Però, afegia, havia de ser una proposta respectuosa amb el marc normatiu europeu i la seguretat jurídica, així com amb les «expectatives legítimes dels inversors que van prendre les seves decisions d’inversió en tecnologies no emissores posteriorment a l’entrada en vigor del sistema europeu de drets d’emissió [any 2005]». En aquest sentit, Transició Ecològica apunta que la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 17 d’octubre del 2013 sobre un mecanisme molt similar en vigor a Espanya entre el 2006 i el 2009

I ara, amb una nova escalada dels preus de l’electricitat al mercat a l’engròs [des que va començar el mes el preu del megawatt-hora ascendeix a una mitjana de 65 euros, superior al mes de gener] a causa de l’alça de preus al mercat dels drets d’emissió de CO2 i dels preus del gas natural que afecten, principalment els cicles combinats. Així, segons afegeix el Govern, aquesta mesura «pal·liarà l’efecte a la factura dels consumidors una vegada entri en vigor».