La flota pesquera del Mediterrani para en protesta per les quotes de la UE

  • La normativa amenaça l’activitat de 600 vaixells espanyols i més de 17.000 llocs de treball, entre directes i indirectes

  • Els pescadors rebutgen que Brussel·les limiti la pesca d’arrossegament a 120 dies a l’any el 2025

La flota pesquera del Mediterrani para en protesta per les quotes de la UE

ACN

2
Es llegeix en minuts

El sector pesquer espanyol del Mediterrani ha parat aquest divendres en bloc (arrossegament, bou i arts menors), per protestar contra el pla de gestió per a aquest mar imposat per la Unió Europea a la flota que pesca en aquestes aigües i que, segons els pescadors, els aboca a la seva pràctica desaparició, segons han informat en un comunicat. A Catalunya, les flotes de Blanes (Girona) o Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) han sigut algunes de les que s’han afegit a l’aturada.

En concret, la protesta, que es desenvolupa a tots els ports del Mediterrani, ha reunit mariners, armadors i representants dels ajuntaments o consellers de pesca per denunciar la situació, llegir un manifest de rebuig i sol·licitar a la Comissió Europea i al Govern d’Espanya actuar per impedir l’extinció d’aquesta modalitat, una de les més tradicionals i sostenibles del litoral mediterrani espanyol.

Els pescadors consideren que el pla de gestió de demersals (peixos de fons) de la Unió Europea, en vigor des del gener del 2020, està acabant «a poc a poc» amb la flota d’arrossegament mediterrània a causa de les restriccions d’horaris, dies de treball i zones de pesca que imposa, i amenaça l’activitat de 600 vaixells espanyols i més de 17.000 llocs de treball, entre llocs de treball directes i indirectes. Als caladors mediterranis pesquen un total de 3.400 barcos de la Unió Europea.

Reglament de control

A més, la flota espanyola s’enfronta també a la futura aprovació del nou reglament de control pesquer de la UE, que, entre altres mesures, pretén introduir càmeres a bord dels vaixells, cosa que els tracta, denuncien, com a presumptes delinqüents.

Les organitzacions pesqueres han assenyalat que des de l’entrada en vigor del pla de gestió, l’«activitat s’està reduint, s’estan perdent llocs de treball, estan tancant empreses pesqueres i auxiliars i la comercialització de les captures d’altres modalitats de pesca estan començant a veure’s afectades». «Sortir a pescar ja no és rendible per a gaires pescadors en les condicions actuals», han recordat.

Notícies relacionades

El Pla Plurianual de Pesca al Mediterrani Occidental, adoptat el 2019 i en vigor des del gener del 2020 per regular la pesca demersal, amb l’objectiu d’aconseguir el 2025 el rendiment màxim sostenible (RMS), ha suposat un camí ple d’esculls per a la flota d’arrossegament que pesca en aquestes aigües.

La reducció de l’esforç pesquer un 8,3% el 2021 per als arrossegadors que pesquen al Mediterrani s’ha sumat als esforços realitzats el 2020, incloent-hi vedes espaciotemporals i reduccions de l’esforç pesquer –en molts casos, superiors al 20%–, en el marc, a més, del complex escenari generat pel coronavirus.