Informe
Només 12 de les 35 empreses de l’Ibex practiquen l’‘striptease fiscal’
La resta no aporta informació completa o accessible sobre impostos pagats o paradisos fiscals
Un total de set empreses de les 35 que componen el principal índex borsari espanyol –l’Ibex 35– ofereixen informació completa i transparent —segons la Fundació Compromís i Transparència— sobre els impostos que paguen a Espanya i la resta de països on operen, els litigis amb les administracions tributàries, la seva presència en paradisos fiscals o els mecanismes de lluita contra el blanqueig de capitals. En aquests quatre indicadors obtenen la màxima puntuació les firmes Sabadell, Caixabank, Endesa, Iberdrola, Naturgy, Red Eléctrica i Repsol, segons l’informe ‘Contribució i transparència’ que, per setè any consecutiu, ha publicat aquesta fundació, aquest dimarts.
A l’‘Informe de transparència de la responsabilitat fiscal de les empreses de l’Ibex 35’ relatiu al 2020, a més, figuren cinc empreses més que obtenen llum verda (màxima puntuació) en tres d’aquests quatre indicadors. Es tracta de BBVA, Ence, Colonial, Siemens Gamesa i Telefónica.
De forma gràfica, es podria dir així que 12 de les 35 empreses de l’Ibex van practicar un ‘striptease fiscal integral’ el 2020.
Al furgó de cua, Arcelor, Solaria i Viscofán són les tres empreses que no obtenen llum verda en cap d’aquests quatre indicadors, i només combinen llums vermells (mínima puntuació) o taronges (intermèdia), seguint l’esquema de semàfor que segueix la fundació al seu informe.
Transparents, translúcides i opaques
Aquests quatre indicadors —impostos, litigis, paradisos fiscals i lluita contra el blanqueig— són només una part de les 12 qüestions sobre les quals han sigut examinades les 35 empreses de l’Ibex.
Així, l’informe també avalua l’existència d’una estratègia de compliment fiscal o l’adhesió al codi de bones pràctiques de l’Agència Tributària. A més, revisa l’existència d’un canal de denúncies i de programes per prevenir delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social, així com altres qüestions relatives a la independència de l’auditor o a la presentació de l’informe de transparència fiscal a l’Agència Tributària (AEAT).
Atenent aquest còctel ampliat de 12 indicadors –que permet a algunes entitats guanyar puntuació en altres aspectes, diferents dels quatre índexs inicials–, la classificació de les 35 empreses de l’Ibex varia lleugerament. La Fundació Compromís i Transparència arriba a la conclusió que, respecte a l’any anterior, s’ha produït un augment de cinc punts en el percentatge d’empreses qualificades com a ‘transparents’ (en verd), fins al 34%. Ara les 12 empreses ‘transparents’ són Endesa, REE, Repsol, Sabadell, Caixabank, Iberdrola, Siemens Gamesa, Santander, Telefónica, Cellnex, Inditex i ACS.
Després de l’anàlisi dels 12 indicadors, tres empreses (9%) obtenen la qualificació d’‘opaques’ (en vermell): són Almirall, Solaria i ArcelorMittal. Sobre les dues primeres, l’informe destaca que es tracta de companyies recentment incorporades a l’Ibex 35, amb escassa experiència encara en reportar informació no financera. Quant a ArcelorMittal, l’informe remarca que «es tracta d’un cas singular», ja que és una multinacional que cotitza en altres mercats on rendeix comptes de forma més intensa que a Espanya.
Les 20 firmes restants (el 57%) són qualificades com a «translúcides» (en color taronja del semàfor).
Avanços aconseguits
La Fundació Compromís i Transparència es presenta com una institució que es va constituir l’any 2007 per un grup de professionals procedents del món de l’empresa, l’acadèmia i el sector no lucratiu per impulsar el bon govern, la transparència, la rendició de comptes i l’impacte social de les institucions. Està presidida per María López-Escorial, consultora i professora de l’Institut d’Empresa Business School i el seu primer executiu, i director de l’informe sobre transparència fiscal, és Javier Martín Cavanna.
En les seves conclusions, l’informe expressa «satisfacció» per l’«avenç significatiu experimentat en el compliment d’alguns indicadors».
Amb tot, es remarca que «encara 14 empreses no faciliten cap informació detallada» sobre presència en paradisos fiscals (Acciona, Acerinox, Almirall, Amadeus, ArcelorMittal, Bankinter, Cellnex, CIE Automotive, Ferrovial, Grifols, IAG, Mapfre, Merlin Properties i Viscofan).
Dues d’aquestes tampoc informen sobre procediments contra el blanqueig de capitals (ArcelorMittal i Pharma Mar).
Tres empreses no compten amb canals de denúncia sobre comportaments contraris a l’ètica que siguin confidencials i oberts (Almirall, ArcelorMittal i Pharma Mar).
El poder de les ‘big four’
Tan sols tretze empreses de l’Ibex 35 (el 37%) compleixen el criteri d’exclusivitat al no contractar serveis d’assessoria fiscal amb la mateixa firma que els realitza l’auditoria legal. Segons l’informe, «s’entén que si l’empresa encarregada de realitzar l’auditoria legal presta també serveis d’assessoria fiscal existeix un risc important, com mostra l’evidència empírica, que col·labori amb l’empresa dissenyant i promovent esquemes de planificació tributària que es considerin potencialment agressius».
Notícies relacionadesAquestes 13 empreses complidores són Sabadell, CaixaBank, Cellnex, Endesa, Fluidra, Iberdrola, Inditex, Pharma Mar, REE, Repsol, Siemens Gamesa, Telefónica i Viscofán. La resta obté el vermell de l’incompliment.
Des del punt de vista de la fundació, el baix percentatge del 37% d’empreses que compleixen el criteri d’exclusivitat «posa de manifest l’alt risc de conflicte d’interessos que mantenen les empreses de l’Ibex 35 amb les ‘big four’», segons assenyala l’informe, en al·lusió a les grans consultores: Deloitte, PwC, KPMG i EY.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia