Energia

¿Existeix alguna relació entre l’alça de la llum i les noves tarifes elèctriques?

Fa mesos que l’electricitat al mercat a l’engròs està desbocada pels drets d’emissió de CO2, no per les noves tarifes

Però les noves tarifes empenyen de tal manera els preus que es veuen xifres per hora mai vistes 

Un técnico revisa los contadores de electricidad

Un técnico revisa los contadores de electricidad / Archivo

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu de l’electricitat al mercat a l’engròs es troba els primers dies de juny al voltant dels 80 euros el megawatt-hora, un preu car si es pren com a referència la mitjana dels primers vuit dies del període 2016 i 2019 (49,56 euros el megawatt-hora). El motiu de l’alça no es deu a les noves tarifes elèctriques, que van entrar en vigor fa una setmana, però aquestes empenyen de tal manera aquests preus que provoquen xifres mai vistes a determinades hores del dia (les denominades hores ‘punta’).

D’una banda, és el preu de la llum al mercat a l’engròs (el conegut com a ‘pool’), que porta des del mes d’abril desbocat a causa de l’alça dels drets d’emissió de CO2. El mercat espanyol es regeix per un sistema marginalista, el preu que marca l’última tecnologia en casar oferta i demanda s’estableix per a la resta de tecnologies. Per tant, si l’última tecnologia són els cicles combinats (que cremen gas natural) totes es veuran penalitzades pel preu del CO2 i, per tant, els preus s’elevaran.

Això és el que va passar durant els mesos d’abril i maig i el que va provocar que el Consell de Ministres decidís reduir el 90% dels dividends de CO2 que reben les centrals nuclears i hidràuliques per reduir una part dels costos regulats que s’inclouen a la factura de la llum.

De l’altra, hi ha les noves tarifes, que no suposen en si mateixes un increment dels preus, però sí que quan els preus són alts al mercat a l’engròs els preus horaris durant les hores més cares (franja ‘punta’) es disparen fins a nivells mai vistos. El motiu és que abans que hi hagués un canvi en l’estructura tarifària, els peatges i càrrecs tenien un preu més o menys constant al llarg de tot el dia que se situava al voltant dels 5 cèntims el kilowatt-hora. Però ara hi ha tres trams horaris, la ‘vall’ (1 cèntim), el ‘pla’ (una mica més de 4 cèntims) i el ‘punta’ (més de 13 cèntims). Per tant, en el cas del període ‘punta’, ja per si mateix car respecte als preus d’altres anys al partir d’uns 13 cèntims, se li afegeix un preu al ‘pool’ alt, que provoca que es dispari encara més.

Notícies relacionades

Per exemple, a les 20 hores d’aquest dimarts 8 de juny, el preu serà de 24 cèntims el kilowatt-hora, dels quals 13 cèntims corresponen als peatges i els càrrecs. L’any passat en la mateixa data i hora, el preu era de 8 cèntims, dels quals 4 cèntims corresponien a peatges i càrrecs, tot i que llavors estava afectat per la pandèmia del coronavirus i el descens de la demanda que va fer caure els preus. El 2019 va ser de 10 cèntims (cap de setmana) amb uns peatges de 4 cèntims; els mateixos que el 2018, quan el preu a aquella hora va ser de 12 cèntims (divendres), i el 2017, amb un preu d’11 cèntims.

Una altra cosa seria que aprofitant les companyies elèctriques manipulessin d’alguna manera els preus del ‘pool’, però per a això la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s’encarrega de revisar que això no passi en cap moment. A més, la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reiterat aquest dilluns en una carta la presidenta de la CNMC que estigui vigilant i «analitzi qualsevol possible comportament irregular o mala pràctica de mercat per part dels operadors coincidents amb l’entrada en vigor de la nova estructura tarifària».