Consum

Com estalviar a la factura de la llum amb intel·ligència artificial

Com estalviar a la factura de la llum amb intel·ligència artificial

Unsplash

4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

L’1 de juny va entrar en vigor la nova tarifa elèctrica per trams horaris, que generalitza la discriminació per trams que alguns espanyols ja tenien contractada. El cost del quilowatt/ hora varia de forma important depenent de les hores en què es faci el consum: gairebé es duplica en període punta (el més elevat) al comparar-lo amb l’anomenada ‘vall’, que és la més barata. 

Entre les queixes i els mems es descobreix una realitat: la importància de saber quan posar una rentadora, el rentaplats o l’aire condicionat per no trobar-se després amb un sobrecost inesperat. És per això que es fa necessari tenir un control més gran en el consum energètic, almenys fins que la rutina diària s’acobli als horaris establerts. A més de canviar i adaptar els hàbits, es pot invertir en electrodomèstics de consum eficient. De fet, la demanda d’aquest tipus d’articles per a la llar ja està creixent a Espanya, segons les dades del comparador de preus idealo.es, que considera que la tendència encara anirà a més en els pròxims mesos.  

En aquesta recerca de l’eficiència és on la intel·ligència artificial (IA) es pot convertir en aliada que pot ajudar a reduir la factura de la llum. D’una banda, facilitant a l’usuari el coneixement de les seves necessitats energètiques i l’ús real que fa dels aparells i dispositius i, d’una altra, fins i tot oferint la possibilitat de programar els millors moments per connectar i posar en marxa aquests aparells. 

«El primer seria entendre com consumeixes l’energia, així que s’hauria d’anar a la qüestió bàsica: descarregar-se una aplicació amb la qual veure quin tipus d’electrodomèstics són els que més energia utilitzen, perquè potser simplement canviant les pautes de comportament bàsiques es pot fer un estalvi», assegura Moisés Martínez, responsable d’intel·ligència artificial a Paradigma Digital i doctor en ciències de la computació i IA per la Universitat Carles III. 

¿Per on començar llavors? El més senzill seria instal·lar a l’‘smartphone’ alguna ‘app’ amb què veure el consum mitjà de la llar i també que indiqui el preu del quilowatt/hora, per saber quan es farà un consum més responsable. En el primer grup es pot recórrer a les aplicacions que en molts casos tenen habilitades les mateixes companyies elèctriques, un servei que segons l’opinió d’aquest expert les empreses «comencen a oferir més per aconseguir aquest consum intel·ligent». De les que ja hi ha, Martínez destaca la d’Endesa, perquè proporciona «una gran quantitat d’informació». 

En concret, l’usuari pot fer el seguiment del seu consum d’energia i saber quant gasta cada hora de cada dia. A més, «permet conèixer el teu històric de consum i fer comparacions amb el mateix període de l’any anterior per saber si els teus hàbits estan anant en la direcció correcta cap a una eficiència energètica més gran», cosa que, segons expliquen des de la companyia que dirigeix José Bogas, pot suposar un estalvi de mitjana d’entre el 10% i el 20%. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) estima que l’estalvi total pot arribar als 574 euros a l’any si s’utilitzen sempre els electrodomèstics en horari vall en comptes de fer el 100% d’aquest consum en horari punta. 

Endesa compta amb altres eines i solucions digitals, com un servei d’informació i assessorament amb què ensenyar els seus clients a reduir l’import de la factura o Homix, orientat a llars intel·ligents, «per millorar el dia a dia dels nostres clients». «La clau rau en les dades: com més informació tenim sobre els nostres clients, com per exemple les dades que ens aporten a l’omplir els seus perfils o els seus hàbits de consum a casa, gràcies a l’ús de la intel·ligència artificial i el ‘big data’ podem perfilar-los en diferents patrons. Això augmenta la nostra capacitat per realitzar recomanacions de valor personalitzades», expliquen fonts d’Endesa. 

Fase domòtica

Recomanacions que, sumades a la informació sobre els trams horaris i el cost, «permetrien definir fins i to patrons de quan hauries de fer ús dels electrodomèstics», afegeix el responsable d’intel·ligència artificial de Paradigma Digital, que planteja un futur en què cada companyia pogués avançar en l’ús de la IA fins al punt de personalitzar la tarifa per a cada client, tenint en compte aquests patrons de consum. 

Mentre això arriba, Moisés Martínez assegura que hi ha maneres de treure més partit de la informació i optimitzar «encara més aquest consum» amb la domòtica. «Podríem intentar incloure alguns elements domòtics i sincronitzar-los directament amb el dispositiu mòbil», indica. I són diverses les opcions al mercat, des de recórrer a electrodomèstics domòtics, que consumeixen menys energia i es poden programar per posar-se a funcionar a una hora determinada, fins a termòstats intel·ligents amb què controlar la temperatura de la vivenda o enxufes domòtics.

Notícies relacionades

«Per molt baix cost, et permet controlar-ne l’encesa i l’aturada, i això sí que es podria fer amb una rentadora tradicional per exemple perquè s’activi a les 2 del matí: la deixes preparada, tens l’enxufe domòtic configurat i la rentadora, quan l’enxufe tingui energia, s’encendrà», explica Martínez. Això es podria centralitzar amb aplicacions específiques o amb assistents virtuals connectats, com poden ser Alexa (Amazon) o Google Assistant.

Saber quant costa la llum

Al marge de la domòtica, Martínez recorda que hi ha un pas previ encara més senzill per a l’usuari: les aplicacions que indiquen el preu del kilowatt hora al mercat, amb un elevat grau d’ajust. L’expert n’esmenta tres, gratuïtes i disponibles tant a la Play Store d’Android com a l’App Store d’Apple: Luz + Precio, Precio de la Luz i Ahorra en Luz. A l’indicar el preu de l’energia gairebé a temps real i permetre, per exemple, configurar notificacions i alertes, ajuden a planificar el consum. 

Temes:

Consum