No cotitzades

Així és el ‘marketplace’ de participacions d’empreses europees no cotitzades

  • Cubex ofereix als inversors la possibilitat d’obtenir liquiditat sense necessitat que l’empresa en què han invertit surti a borsa o sigui adquirida per un tercer a més de facilitar l’accés de nous inversors a empreses amb alt potencial de creixement abans de la seva sortida a borsa

Així és el ‘marketplace’ de participacions d’empreses europees no cotitzades

Unsplash

2
Es llegeix en minuts
Lidia Álvarez Vellido
Lidia Álvarez Vellido

Redactora del suplemento 'actius'

ver +

Les empreses privades es mantenen en aquest estat durant més temps i posposen cada vegada més el seu llançament a borsa, a més que existeixen casos d’empreses que busquen finestres de liquiditat o operacions poc estructurades. 

Així ho explica Ana Espejo, ‘country manager’ de Crowdcube Espanya, la plataforma d’inversió que està treballant a Cubex, una plataforma per posar solució a aquests problemes que es presenten tant en fundadors com en inversors. 

«Tenim coneixement que a fora hi ha gent que està disposada a comprar participacions d’aquestes empreses per la qual cosa, d’una banda, existeix interès d’emprenedors i fundadors inicials per fer venda de participacions i, d’altra banda, hi ha inversors que volen fer-ho».

En concret, Cubex ofereix als inversors la possibilitat d’obtenir liquiditat sense necessitat que l’empresa en què han invertit surti a borsa o sigui adquirida per un tercer a més de facilitar l’accés de nous inversors a empreses amb alt potencial de creixement abans de la seva sortida a borsa

Aquesta tecnologia permet enviar sol·licituds de compra i venda de participacions en empreses de tot Europa, independentment que s’hagin finançat a través de la plataforma anteriorment, tot i que segons especifica Espejo, «hi haurà avantatges per a les companyies que s’hagin finançat amb Crowdcube, ja que tenen els inversors seleccionats i la gestió serà molt més àgil al no necessitar notari».

Aquesta necessitat de notari és un dels principals problemes que la ‘country manager’ de Crowdcube destaca d’Espanya, a més d’esperar la nova regulació europea sobre Finançament Col·lectiu, que se suma a les particularitats de cada país europeu pels quals encara no s’han definit del tot certes parts operatives d’aquest nou ‘marketplace’.

En aquest sentit, Espejo destaca la particularitat de la plataforma davant les que hi ha al mercat espanyol i és que fan ús d’una figura jurídica que permet que un gran nombre d’inversors puguin entrar dins de l’accionariat d’una empresa sent representats només per un inversor dins del Cap Table. 

¿Com funciona?

«Et trobaràs una plataforma en la qual tindràs un formulari per expressar el teu interès a comprar participacions en alguna empresa», assenyala Espejo.

Mitjançant Cubex, els inversors poden registrar el seu interès a invertir tant en empreses ja finançades a Crowdcube com en moltes altres companyies europees de ràpid creixement, com Bulb, Glovo, Typeform, Travelperk o VanMoof. Cubex connecta aquesta demanda amb els socis existents interessats a vendre les seves participacions. De la mateixa manera, els inversors d’una determinada empresa poden generar una sol·licitud de venda indicant el capital que estan interessats a vendre, i Cubex confirmarà si existeix prou demanda. Crowdcube s’encarregarà de gestionar la transacció amb l’aprovació de l’empresa. 

Notícies relacionades

Tot i que ja s’han produït operacions secundàries en empreses finançades a través de Crowdcube per un valor total de més de 18 milions d’euros, aquestes transaccions es realitzaven de forma individual i puntual, com en el cas de les companyies britàniques Revolut i Brewdog o l’espanyola Zank.

La primera transacció secundària de Cubex l’ha protagonitzat la ‘fintech’ Freetrade, els inversors de la qual han obtingut un retorn de fins a 47 vegades la seva inversió inicial. La venda, realitzada a una valoració de 300 milions d’euros, ha convertit en milionaris sis inversors de Freetrade que van invertir a través de Crowdcube quan la valoració de la companyia era de poc més de 2 milions d’euros. 

Temes:

Borsa Empreses