Jornada laboral
Quatre dies a la setmana ¿Com s’ho fan aquestes cinc empreses?
Telefónica retalla el sou, d’altres no i hi ha qui reagrupa les mateixes hores en menys jornades
Els restaurants de La Francachela compensen amb tecnologia el menor horari
Telefónica Espanya ha anunciat que començarà amb la jornada de quatre dies i 32 hores setmanals a l’octubre. Això sí, qui s’aculli a aquest pla pilot cobrarà un 15% menys. Encara queden uns mesos perquè es faci realitat, però com a exemple que aquesta mesura és factible, María Álvarez, cofundadora de l’espai gastronòmic La Francachela i impulsora de la Campanya 4Suma, va implantar aquesta jornada, sense tocar els sous, als seus restaurants fa un any amb l’objectiu de transformar l’organització de l’empresa.
Per a això va recórrer a l’ús de la tecnologia en determinades àrees de la gestió. Això els va permetre reduir la setmana laboral de tot el personal a 35 hores i màxim quatre dies, i és que un dels objectius que segons Álvarez busca aquesta proposta és el de transformar el teixit empresarial espanyol a través de la innovació i la digitalització. «És una iniciativa perquè les empreses s’enfrontin al repte de transformar-se, de ser més productives i això al final redundi en millors resultats per a les empreses i millors condicions laborals», explica.
La cofundadora assegura que els resultats de l’empresa han millorat i els empleats ara tenen l’oportunitat de desenvolupar-se personalment, un dels grans reptes de l’hostaleria.
«Si una empresa del sector de la restauració ho ha aconseguit, ¿per què no han de poder les altres?», es pregunta Ana Arroyo, responsable del departament de Selecció i Desenvolupament de Persones de Software DELSOL, conscient del risc que suposa per a una companyia aquest canvi «però animo que almenys estudiïn la possibilitat».
Aquesta empresa desenvolupadora de ‘softwares’ empresarials va posar en marxa la jornada de quatre dies setmanals el gener del 2020 com una mesura més de conciliació ja que era una de les àrees que menor puntuació obtenia a les enquestes de clima laboral que realitza de forma anual.
«El millor és que la idea va sorgir des de la direcció», apunta Arroyo i explica que van ser mesos de molta feina per reorganitzar la plantilla i així no es veiés minvada la qualitat en el seu servei d’atenció al client.
Per a això, els empleats que no tenen contacte directe amb el consumidor deixarien de treballar els divendres, mentre que els que sí que tenen relació amb el client anirien rotant el tercer dia de descans. Tot això sense cap reducció del salari. En aquest punt es van adonar de la necessitat de contractar nou personal i formar-los. «Això no és gratuït, la companyia va acabar invertint 420.000 euros per augmentar en un 15% la seva plantilla. Tot i que moltes empreses ho vegin com una despesa, jo prefereixo parlar d’inversió», apunta Arroyo.
La prova d’això és que l’any passat es va veure incrementada la facturació en un 20% respecte a 2019 i es va reduir un 28% l’absentisme en comparació amb l’any anterior. Quant als treballadors, la puntuació mitjana de l’enquesta de clima laboral va ser de 4,39 sobre 5 i la de satisfacció del client, de 8,91 sobre 10.
També el gener de l’any passat, Zataca Systems va donar la possibilitat als seus treballadors de reduir els dies laborals, tot i que en aquesta ocasió es mantenen les hores de treball setmanals.
«Tenim una jornada de 37,5 hores i vam oferir la possibilitat de condensar-les en quatre dies a la setmana. De forma paral·lela, també existeix l’opció de teletreballar divendres en lloc d’eliminar aquell dia», explica Pedro Sánchez, cofundador de l’empresa d’enginyeria de ‘software’. Finalment, un 50% de la plantilla va decidir reduir-se els dies, un 25% treballar des de casa els divendres i l’altre 25% manté la seva jornada habitual.
Per la seva part, Startup Campus, companyia organitzadora de l’esdeveniment d’emprenedoria Biscay Startup Campus, és una altra de les empreses que des del febrer del 2020 compten amb la jornada de 4 dies. En aquest cas s’ha començat a treballar per objectius i per projectes i els salaris s’han mantingut malgrat la reducció de dies laborals.
Aquest és un tema de conversa en l’àmbit públic i privat des que el mes de gener passat el partit polític Més País va anunciar l’aprovació del Govern per posar en marxa un projecte pilot que impulsés aquesta mesura laboral entre el teixit empresarial espanyol. Després de diversos mesos sembla que l’Executiu està posant fre a aquesta idea i vol ajornar-la en el temps, ja que dins de l’Estratègia 2050 presentada fa un mes s’inclouen una sèrie de mesures que fomenten de forma indirecta aquesta jornada de quatre dies.
Notícies relacionades«Tots estem d’acord amb els objectius però on cal retratar-se és en els terminis. Si posem com a termini el 2050, és millor no dir res perquè aleshores la trajectòria innata de la societat cap a la racionalització del treball ja farà que es compleixi», opina la cofundadora de La Francachela i impulsora de la Campanya 4Suma.
En aquest sentit, l’autora de la campanya que promou la jornada de quatre dies laborals creu que «no fa falta esperar i ara és el moment de fer els canvis. Tenim una societat madura per a això, les enquestes parlen que el 70% de la població hi està a favor», assegura Álvarez.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao