Energia
El preu de la llum tanca al juny al preu més car de la seva història
El mercat a l’engròs
El preu de la llum en el mercat a l’engròs ha arribat al juny a una mitjana de 83,30 euros el megawatt-hora, el preu més alt de la seva història des que hi ha registres, segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric (OMIE). Aquest dimecres el preu serà de 93,89 euros el megawatt-hora, amb un màxim de 99,93 i un mínim de 85,92 euros.
L’alça es deu als preus desbocats del gas en els mercats internacionals i dels drets d’emissió de CO2 que afecten directament els cicles combinats i, de forma indirecta, la resta de tecnologies que es retribueixen al preu que marca l’última que casa ofereix i demanda. A més, en el cas de l’energia hidràulica, el preu que marca en moltes ocasions (quan les companyies no tenen obligació de desembassar perquè hi ha massa aigua) és el cost d’oportunitat que suposaria que no entrés, és a dir, el mateix preu dels cicles combinats.
En aquest sentit, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’ha mostrat preocupada en una intervenció en la comissió del ram al Congrés dels Diputats perquè, segons les seves paraules, «de vegades es produeixen distorsions en el mercat elèctric, perfectament legals però indesitjades des del punt de vista de l’impacte en els consumidors».
D’aquesta manera, queda patent que, com ha dit Ribera, malgrat que les tecnologies fòssils han passat de representar un 25% del pes a la producció d’electricitat a entre un 10% i un 12%, a causa de la sortida del carbó del ‘mix’ i l’entrada de noves renovables, encara continuen sent les tecnologies que marquen el preu. I en els pròxims mesos les previsions no són gaire encoratjadores, segons la ministra, que espera que els preus es mantinguin alts.
Rebut de la llum
Notícies relacionadesRebut de la llumEl preu a l’engròs suposa entorn del 30% del rebut de la llum. El Govern ha mirat de minimitzar el seu efecte amb la rebaixa temporal de l’IVA del 21% al 10% i la suspensió de l’impost del 7% sobre la generació elèctrica, una mesura que afectarà a partir del pròxim mes tots els consumidors que tinguin una potència inferior als 10 quilowatts, però que aquest mes només afectarà algunes d’aquestes llars i empreses, aquells el període de facturació del qual sigui del 26 de maig al 26 de juny o següents. Els consumidors la factura dels quals s’hagi emès el 25 de juny o en dies anteriors estaran subjectes al 21% a causa que la mesura va entrar en vigor dissabte passat dia 26 sense efecte retroactiu.
Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), per a una llar mitjana que té 4.6 kW contractats i consumeix 292 kWh al mes (3.500 kWh a l’any), la factura de la llum s’elevarà a 69,30 euros, aplicant ja l’IVA del 10%, un 28,3% més elevada que la factura del juny del 2020 (54 euros), tot i que llavors el confinament va reduir els preus, i pràcticament idèntica a la factura del mes de maig passat, quan encara hi havia un IVA del 21%. En aquest sentit, l’OCU ha denunciat que és la generació hidràulica la que ha fixat el preu de l’electricitat en més de la meitat dels dies del mes de juny, per la qual cosa «exigeix una vegada més a la CNMC que obri una investigació sobre l’escandalós increment del preu de l’electricitat». El regulador analitza d’ofici la fixació de preus elèctrics.