Relleu
Els reptes de Jassy en el relleu oficial de Bezos a Amazon
El nou conseller delegat del gegant tecnològic sembla oferir més modèstia i empatia que el fundador
Quinze dies abans d’enlairar-se en el seu primer viatge espacial i en la data que marca 27 anys exactes de la fundació d’Amazon a l’incorporar-la com a empresa, Jeff Bezos ha culminat l’anunci que va realitzar al maig i ha passat oficialment aquest dilluns el testimoni a Andy Jassy com a conseller delegat de la mastodòntica corporació amb un valor d’1,7 bilions de dòlars a qui la denominació de gegant tecnològic se li ha quedat des de fa temps petita. Aquest executiu novaiorquès de 53 anys que des de 1997 ha treballat a la companyia i ha estat al capdavant dels seus serveis de computació al núvol des que es van llançar el 2006, convertint-los en un dels seus pilars, es posa als comandaments d’una màquina perfectament greixada, que l’any passat va facturar 386.000 milions de dòlars i va superar els 21.000 milions de beneficis, però que s’enfronta també a enormes reptes.
Múltiples pràctiques d’Amazon intensifiquen l’escrutini de reguladors cada vegada més preocupats, a més, amb el descomunal poder i abast de les grans tecnològiques. Tot i que la recent decisió d’un jutge federal als Estats Units de desestimar dues denúncies antimonopoli contra Facebook ha donat un alleujament a Silicon Valley davant les pressions de dividir aquests gegants, aquesta pressió no ha desaparegut, menys per a una empresa que es va originar com una llibreria electrònica i ha acabat estenent tentacles no només en tecnologia i béns de consum sinó en botigues físiques, publicitat, farmàcia, moda o entreteniment i cultura.
Sota els ulls d’investigacions o demandes als dos costats de l’Atlàntic estan des de l’ús de dades al gran basar del comerç electrònic per dissenyar i donar prioritat als seus propis productes o les pressions per forçar venedors a funcionar en el seu devastador ecosistema. I més enllà de les suposades pràctiques monopolístiques, les denunciades condicions laborals dels gairebé 1,3 milions de treballadors a temps complet o parcial d’Amazon o la resistència de la companyia a l’organització sindical dels seus empleats tenen l’empresa a l’ull d’un huracà social i polític.
Enmig d’aquestes tempestes poc contribuïa a la calma la personalitat i el personalisme a Amazon de Bezos, l’home més ric del planeta. I aquí identifiquen els observadors un dels potencials de Jassy per poder iniciar les seves nova funcions amb millor peu.
Tot i que Bezos seguirà com a president executiu, a les regnes hi haurà un home bastant desconegut per al gran públic i fora de cercles tecnològics i que, si no menys intens, és definit com algú més modest, que busca (i aconsegueix) més connexió humana amb la gent i que està més atent a la societat. De fet, la setmana passada, a només uns dies que s’oficialitzés el relleu, la companyia va elevar de 14 a 16 els punts de la seva llista de «Principis de lideratge» i els dos nous apressen a liderar amb empatia i considerar al prendre decisions el benestar dels empleats i de la societat en el seu conjunt.
Notícies relacionadesTot i que ‘insiders’ i experts asseguren que Jassy no és ni de bon tros un clon de Bezos també asseguren que cap altre alt executiu d’Amazon s’assembla més al fundador, de qui va ser literalment «ombra» (un rol d’assistent tècnic que ocupen a la companyia). En l’ADN d’aquest home discret graduat a Harvard (primer en govern i després a la seva escola de negocis) estan la innovació i el pensament «en gran», tot i que és més conegut per facilitar el pensament creatiu d’altres que pel torrent d’idees o invents que va caracteritzar Bezos. I de moment, almenys públicament, no ha parlat de quines seran les seves prioritats.
Brad Stone, un periodista de Bloomberg que acaba de publicar el seu segon llibre sobre Amazon (‘Amazon Unbound’), definia recentment en un podcast Jassy com «un líder formidable per dret propi», però anticipava que amb ell no canviarà gaire la cultura corporativa d’Amazon. «Veurem a més quant d’espai dona Bezos a Jassy per fer aquests canvis perquè continua sent la veu més elevada a la sala de reunions. Seguirà allà», deia el reporter sobre el fundador. «Sospito que si hi ha canvis, seran graduals».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034