Avantprojecte de llei

Les ‘start-ups’ tributaran al 15% durant quatre anys

  • El pagament amb accions d’aquestes empreses als seus empleats estarà exempt fins a 100.000 euros

  • El Govern preveu un visat especial i estímuls fiscals per als ‘nòmades digitals’ que triïn treballar a Espanya

Les ‘start-ups’ tributaran al 15% durant quatre anys

A. Pérez Meca / Europa Press / Pool

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les empreses ‘start-ups’ tributaran sota un tipus reduït en l’impost de societats del 15% (en lloc del tipus general del 25%), segons l’avantprojecte de llei de ‘start-ups’ aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres que, a partir d’ara, inicia un procés d’audiència pública.

Segons va explicar la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, l’esborrany defineix com a ‘start-up’ una empresa de base tecnològica; amb seu social i més de la meitat de l’ocupació amb contracte a Espanya; amb una edat inferior a cinc anys (set, en el cas dels sectors de biotecnologia, tecnologia i industrial); que no cotitzi a la borsa; que no hagi repartit dividends i amb una facturació inferior a cinc milions d’euros a l’any.

Aquestes empreses no només podran tributar sota un tipus reduït del 15% en l’impost de societats per un període de quatre anys. A més, l’avantprojecte inclou altres incentius fiscals, com un sistema especial d’ajornament de deutes tributaris. A més, s’eleva de 40.000 a 100.000 euros l’exempció en l’IRPF de la retribució a empleats de ‘start-ups’ en forma de pagament amb accions (stock-options).

Segons Calviño, aquest projecte de llei forma part de les reformes estructurals que ultima el Govern per «atraure inversió i talent», «augmentar la productivitat i l’ocupació de qualitat», afavorir «una profunda transformació del teixit productiu» i convertir Espanya en «un hub empresarial i digital de referència a Europa»

Per a això, l’esborrany legal també incorpora incentius per atraure a Espanya teletreballadors de grans multinacionals estrangeres. Els anomenats «nòmades digitals» podran accedir en millors condicions al règim de no residents de l’impost sobre la renda (IRPF) i, segons Calviño, es dissenyarà un visat específic per a aquest tipus de treballadors, extensiu als del sector audiovisual.

Notícies relacionades

Per afavorir la inversió en ‘start-ups’ per part dels anomenats ‘business angels’ (persona que aporta els seus diners, experiència i contactes a noves empreses creades per emprenedors a fi d’obtenir una participació accionarial i un guany futur) es millora el seu règim fiscal.

A més, l’esborrany incorpora estímuls per afavorir la ubicació fora de pols urbans. Segons Calviño, «l’incipient ecosistema de ‘start-ups’ a Espanya està molt concentrat a Barcelona i Madrid», dues ciutats molt atractives per a aquest tipus de negocis. També en altres com València, Màlaga, la Corunya i Bilbao, entre d’altres. L’objectiu –va afegir la vicepresidenta– és afavorir la implantació d’aquestes empreses en altres nuclis urbans i rurals.