Sentència de l’Audiència Nacional

Els treballadors no poden reclamar a l’empresa les despeses del teletreball d’emergència

  • L’Audiència Nacional dicta sentència i nega a les companyies el deure de pagar qualsevol compensació no pactada prèviament

Els treballadors no poden reclamar a l’empresa les despeses del teletreball d’emergència
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors no poden reclamar a l’empresa que els compensi qualsevol despesa derivada del teletreball que no s’hagués pactat prèviament. Així ho dicta una recent sentència de l’Audiència Nacional, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, i que determina que tota compensació ha d’estar recollida a l’acord individual de teletreball o al conveni col·lectiu, tal com marca la llei de treball a distància. I els milions de treballadors que van ser enviats a casa sense acords previs durant els primers compassos de la pandèmia i van continuar teletreballant no poden reclamar a posteriori un pagament als seus ocupadors. 

La nova llei de treball a distància, pactada entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats, va entrar en vigor el 12 d’octubre. I l’Audiència Nacional determina que abans d’aquesta cap empresa tenia l’obligació de compensar cap despesa pel cost d’internet, l’adquisició de material d’oficina o la llum. Si en aquell moment ho van demanar a l’empresa i aquesta els el va subministrar, bé pel treballador, però a posteriori no pot exigir-se-li a la direcció que compensi aquestes despeses si les van assumir els empleats. I això és aplicable als casos que, posteriorment al 12 d’octubre, van seguir teletreballant però en absència d’una regulació pactada. 

Notícies relacionades

«La Covid no és causa justificativa per retirar determinats beneficis socials vinculats al treball presencial, tampoc ha de servir com a justificació per abonar compensacions de despeses pel treball a distància no previstes a la llei», determinen els magistrats de l’Audiència Nacional a la seva sentència. 

El cas es remet a un conflicte col·lectiu elevat per la CGT contra CEX, la patronal dels centres d’atenció telefònica. Sobre aquest, els jutges de l’Audiència Nacional reconeixen que «es podrien plantejar reclamacions individuals en compensació de les despeses efectuades a conseqüència del treball a distància o teletreball, prèvia justificació, però el que no hi cap és el reconeixement del dret a una compensació de despeses genèriques en els termes sol·licitats en la pètita de la demanda, cosa que determina la desestimació de la demanda».