Vivenda
Lloguer al màxim de rendiment
L’arrendament temporal de la vivenda i el vacacional permeten més ingressos al propietari
El lloguer residencial és un tema que preocupa molt la societat, per l’alta demanda existent i els preus elevats en algunes ciutats. Però no és l’única opció que tenen els propietaris de vivendes. El lloguer temporal i el vacacional s’han reactivat amb força. En un estiu que s’assembla més a la vella normalitat i amb el teletreball més estès que mai, aquestes dues alternatives guanyen pes a Espanya.
I com a mostra les dades que maneja Homelike, la plataforma de lloguer d’allotjament per a viatgers de negocis i nòmades digitals, que estima que, aquest any, el lloguer de vivendes temporals generarà 166 milions d’euros de beneficis per als propietaris. La plataforma ha registrat una pujada d’un 50% en reserves de vivendes per a un període de temps d’uns tres o quatre mesos.
Aquest creixement s’ha registrat per dues raons. La primera és perquè s’han reprès projectes empresarials que s’havien aturat pel coronavirus. «El lloguer temporal està molt centrat en els professionals. A més, no esperen a un mes concret com poden ser els estudiants, sinó que és al més aviat possible», afirma Samuel Toribio, ‘country mànager’ de Homelike a Espanya.
La segona raó de l’augment del lloguer temporal és l’obertura internacional, ja que Espanya és un destí predilecte per als treballadors estrangers, sobretot de la Unió Europea. De fet, Toribio matisa que el 50% de les reserves són de treballadors de fora de les nostres fronteres. A part d’aquests dos motius, aquest any s’hi ha d’afegir un tercer: els nòmades digitals, que es donen sobretot en ciutats secundàries com València, Alacant, Màlaga... «Lloguen un apartament durant els dos o tres mesos d’estiu i treballen des d’allà, així disfruten de la qualitat de vida».
Un dels avantatges que té, segons Toribio, és el preu, perquè es lloga a un preu una mica per sobre del mercat, per la qual cosa no genera tensió en el preu dels lloguers residencials. Homelike recull que el preu mitjà del lloguer d’una vivenda temporal a Espanya és de 1.655 euros al mes. Una quantitat que s’incrementa a Madrid i Barcelona, on es paguen 1.690 euros i 1.719 euros, de mitjana, respectivament. I a València uns 1.200 euros mensuals.
El responsable de Homelike a Espanya afegeix que els inquilins d’aquests allotjaments temporals són professionals que venen a treballar, i no generen malestar en la comunitat i «aporten a l’economia de la ciutat d’una forma estable». I aquí matisa que l’inquilí temporal no és tan rendible com el turístic, però insisteix que és més «estable» perquè a més redueix costos com de neteja, de rotació o d’arreglar l’apartament.
La recuperació del turisme
La diferència entre un lloguer temporal i un de vacacional és la durada del contracte, ja que el vacacional pot durar fins a 32 dies depenent de la comunitat. Aquest tipus d’allotjaments va arribar a caure un 90% el 2020, a causa de les restriccions de mobilitat i, tot i que els experts diuen que s’està recuperant millor el lloguer temporal, el vacacional està veient números millors que els de fa un any, però no prepandèmics.
Adolfo Merás, president de Madrid Aloja, assegura que les xifres de recuperació «són molt lluny de les del 2019, però sí que notem la reactivació». Merás es mostra optimista i explica que si les reserves continuen així al setembre es podria parlar de recuperació, tot i que matisa que a Madrid la temporada, al no ser a la costa, és diferent.
Segons Íñigo Vallejo, portaveu de Milanuncios, en els mesos de juny, juliol, agost i fins i tot setembre, les comunitats autònomes que lideraran aquests lloguers són Andalusia, País Valencià, Galícia, Catalunya i Múrcia. Igual que Merás, el portaveu de Milanuncios també confia que quan acabi l’estiu la demanda de lloguer turístic es traslladi a altres zones. «És aviat per predir-ho, però esperem que es mantingui», diu.
Vallejo explica que a Milanuncios s’ha vist com l’oferta vacacional ha augmentat un 175% l’últim mes i la demanda, un 25%. «Aquest lloguer de vacances es va recuperant i es veu aquesta llum al final del túnel», afirma. Molts apartaments turístics es van veure en la necessitat de canviar el seu ús al de residencial el 2020.
Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) revelen que l’agost del 2020 hi havia un total de 321.496 vivendes turístiques a Espanya, amb un total de 1.627.377 places. La informació més recent de l’INE, corresponent a febrer, apunta a una caiguda del 8,3% en el nombre d’aquestes vivendes, coincidint amb un període de molta menor activitat turística.
No obstant, segons pisos.com, aquest any, el 2% de l’oferta residencial d’Espanya ja ha canviat a turística. «S’ha reactivat l’oferta i la demanda, perquè allò de l’any passat va ser una obligació», diu Íñigo Vallejo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034