Energia

Pimec alerta que les pimes a Espanya «paguen l’electricitat més cara d’Europa»

La distància de preus entre el consumidor d’electricitat més petit i el consumidor més gran és la segona més alta del continent, després d’Itàlia

Torre d’electricitat a Madrid.

Torre d’electricitat a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts

Pimec ha alertat aquest dilluns que les pimes espanyoles «paguen l’electricitat més cara d’Europa» i que la distància de preus entre el consumidor d’electricitat més petit (menys de 20 megawatts per hora) i el consumidor més gran (de 20.000 a més de 70.000 quilowatts per hora) és la segona més alta del continent, després d’Itàlia.

Així es reflecteix a l’informe elaborat per l’Observatori de la Pimec sota el títol ‘Preus de l’electricitat a Europa, comparats (2017-2020)’, un estudi que presenta els preus d’electricitat que paguen les empreses de 26 països europeus –sobre la base d’estadístiques de l’Eurostat–, ha assenyalat la patronal en un comunicat aquest dilluns.

D’altra banda, Pimec ha recordat que la nova tarifa, lluny de resoldre el problema, «el pot agreujar a curt termini, especialment en l’àmbit del comerç, la restauració i la indústria de menor dimensió».

Notícies relacionades

Segons el director de l’Observatori, Modest Guinjoan, el diferencial de preu que paguen les empreses petites consumidores respecte a les grans a Espanya és de 17,52 cèntims el kilowatt per hora (kW/h). Això significa que «si consumeix menys de 20 megawatts per hora (MW/h) paga més de tres vegades el preu que paga una que consumeix més de 20.000 kW/h». L’informe indica que els preus que es paguen a Espanya són un 10% més alts que la mitjana de les grans economies, un 58% més elevats que en les economies petites avançades i un 57% més alts que en les menys desenvolupades.

Fent una comparativa per països, l’Estat amb l’electricitat més barata entre els més desenvolupats és França i, entre els menys desenvolupats, els preus més baixos es troben als països de l’Est.