L’opinió de Zonavalue

El present i el futur de la intel·ligència artificial, ¿moment d’apostar?

  • L’impacte econòmic de la IA i les xarxes neuronals ja és notable i només en la indústria minorista té un valor d’entre 400.000 i 800.000 milions de dòlars

El present i el futur de la intel·ligència artificial, ¿moment d’apostar?

Pixabay

3
Es llegeix en minuts
Juan Esteve
Juan Esteve

Director del Departament d'Estudis de Zonavalue

ver +

Si fa tot just uns anys el concepte d’intel·ligència artificial (IA) ens sonava a autèntica pel·lícula futurista, en el dia d’avui la realitat ha superat la ficció i aquesta tecnologia ha arribat per alterar totes les nostres dinàmiques. I és que, malgrat que encara es troba en fase embrionària, l’impacte econòmic de la IA i les xarxes neuronals ja és notable i només en la indústria minorista té un valor d’entre 400.000 i 800.000 milions de dòlars.

S’ha convertit en part del nostre present. Tant és així que les empreses es comencen a familiaritzar amb el seu ús, i treuen partit dels avantatges que ofereix. Més d’un 35% d’aquestes ja la fan servir de forma directa o indirecta i prop d’un 85% consideren la inversió en IA com una de les seves prioritats estratègiques dins dels seus plans de desenvolupament de negoci.

El seu increment i penetració ha sigut exponencial en l’últim lustre, com reflecteixen les dades. Si fem la vista enrere, el 2015 només una de cada 10 (10%) utilitzava aquesta tecnologia. És a dir, en poc més de cinc anys la seva presència s’ha multiplicat més de tres vegades. I encara queda potencial per explorar.

Cap sector ha obviat la seva arribada i pràcticament tots comencen a introduir la IA en les seves dinàmiques. Des dels productes minoristes fins a les grans indústries ja compten amb aplicacions robòtiques dins de les seves cadenes de subministrament, mentre que en el mercat global del ‘software’ es preveu que aquesta tecnologia arribi a un valor de més de 125.000 milions de dòlars per al 2025. 

Grans empreses a escala mundial també han decidit apostar, de manera decidida, per la intel·ligència artificial. El fabricant nord-americà NVIDIA ha creat unitats de processament de gràfics i ‘hardware’ per a dispositius d’IA mentre que Aeye ha elaborat algoritmes, ‘software’ i ‘hardware’ que fan d’ulls en els cotxes autònoms, cosa que es coneix com a tecnologia LIDAR, un sistema làser que mesura la distància fins a un objecte o superfície. A més, al nostre país Sherpa ha elaborat un assistent virtual que s’integra a tota la xarxa de dispositius d’un usuari i en prediu les necessitats. I aquests només en són alguns exemples.

La IA fins i tot en el món de les finances

La IA fins i tot en el món de les financesEl món de la inversió tampoc ha sigut aliè a aquesta tendència i ha apostat per impulsar aquest tipus de companyies als mercats. Un dels millors exemples és l’Stoxx AI Global Artificial Intelligence, un índex global compost per cotitzades que impulsen el desenvolupament de tecnologies que apliquen la antel·ligència artificial i en què són integrades empreses de referència en els seus sectors, com Apple, Microsoft, Walmart, Honda Motors o JP Morgan.

La seva evolució ha sigut molt positiva durant aquest any. S’ha disparat entorn d’un 20% mentre que a 12 mesos el seu avanç ha sigut del voltant del 45%. A més, disfruta d’un gran avantatge addicional, com és la seva descorrelació amb el sector tecnològic. Mentre que el 2020 vam veure creixements més espectaculars del ‘sector tech’, l’índex AI Global va dedicar aquest període a recuperar-se de les caigudes que es van produir després de l’impacte de la crisi del coronavirus als mercats. No obstant, i al contrari que la majoria de les companyies que acusaven descensos en l’arrencada del 2021, aquest índex sectorial ha aprofitat per experimentar una de les seves pujades més grans, cosa que l’ha impulsat a màxims històrics.

Notícies relacionades

Aquesta visió general posa de manifest que les possibilitats que ofereix la intel·ligència artificial són pràcticament infinites i són encara, majoritàriament, per explorar o per desenvolupar de manera molt més àmplia i decidida. Sense lloc a dubte, som davant una transformació comparable amb la revolució industrial, que ens portarà a un futur ja no tan llunyà en què el nostre concepte sobre el consum i la forma en què interactuem amb el nostre entorn viuran un gran canvi. Sense anar més lluny, està previst que la creació d’ocupació faci un gran tomb ja que, per exemple, s’estima que la IA sigui la responsable de crear el 9% dels llocs de treball als Estats Units el 2025.

No és fútil. La inversió en intel·ligència artificial té per davant un enorme recorregut en sectors d’activitat tan diversos com el consum, la indústria de l’automòbil, la ramaderia, els recursos humans, l’energia o fins i tot la inversió. ¿És, per tant, moment d’apostar? Les perspectives són encoratjadores.