Final del teletreball
La Generalitat i les empreses mantenen la tornada a l’oficina malgrat la cinquena onada
El Govern no estudia amb patronal i sindicats noves recomanacions en relació amb el teletreball
Els funcionaris segueixen amb el seu full de ruta per reincorporar-se progressivament durant l’estiu
vuelta-al-trabajo /
El retorn a l’oficina tant dels treballadors del sector privat com del públic segueix el seu curs, malgrat l’avanç de la cinquena onada. El repunt dels contagis, especialment entre la població més jove, i les noves restriccions anunciades per a la nit catalana no s’estendran a la vida laboral de la majoria. El Govern no estudia amb patronal i sindicats noves recomanacions en relació amb el teletreball, després de la rebaixa sobre aquestes dilluns de la setmana passada. I tampoc preveu interrompre el pla de tornada a la presencialitat dels funcionaris, que comença aquest dijous i que s’allargarà progressivament fins a l’1 de setembre.
El teletreball d’emergència segueix el seu procés minvant i els treballadors catalans continuen la seva reincorporació a l’oficina, la fàbrica o el que fos el centre de treball. El retorn és majoritari i, si bé el fet de treballar a distància ha vingut a quedar-se en moltes empreses, aquesta modalitat té pocs números de tornar a curt termini als nivells arribats durant el primer confinament. Segons un informe publicat aquest dimecres per la consultora de recursos humans Manpower, set de cada 10 directius afirmen que les seves plantilles tornaran íntegrament a l’oficina al llarg de l’any vinent. La resta mantindrà un teletreball parcial i/o promourà una flexibilitat horària més gran, tant per millorar la conciliació de plantilles com per escalonar les entrades i sortides.
Fonts sindicals consultades coincideixen a assenyalar que el teletreball en el sector privat va tenir dos punts d’inflexió. D’una banda, el final del primer estat d’alarma, quan coincidint amb l’estiu i la desescalada moltes companyies van activar l’operació tornada, tot i que van mantenir dinàmiques híbrides de treball. Amb grups bombolla separats per evitar contagis i torns alterns.
I l’altre moment és el final del segon estat d’alarma i aquest estiu, amb la projecció de culminar progressivament el retorn de tots aquells empleats en teletreball d’emergència per a l’inici del curs vinent i que només quedin exercint a distància aquells que hagin pactat les seves condicions amb l’empresa, però ja de manera permanent i més enllà de la pandèmia. Durant els últims mesos hi ha hagut un degoteig, paupèrrim però constant, de convenis col·lectius de sectors –banca, grans superfícies, química, etc.– o empreses –El Corte Inglés, Iberdrola, Allianz i AXA- que han assentat les bases per consolidar aquesta modalitat entre les seves plantilles.
Sense nous protocols
Patronal i sindicats han tancat juntament amb la Generalitat aquest dimecres l’‘Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral (2021-2026)’. La mateixa no conté recomanacions específiques sobre el teletreball vinculat a la Covid. Fonts coneixedores de les converses apunten que en paral·lel estan revisant els recomanacions respecte a això, però que no hi haurà grans canvis i que la voluntat és més actualitzar els protocols que no incidir en qüestions com l’obligatorietat o no del teletreball, que ja va generar malestar entre les patronals. I sobre la qual la Generalitat manca de competències efectives.
Notícies relacionadesAquestes mateixes fonts també troben a faltar una interlocució més gran amb la Conselleria de Salut, després d’assumir-la aquesta Junts. I expliquen que amb l’anterior Govern, quan tant Treball com Salut depenien d’ERC, hi havia una millor coordinació entre els dos departaments. Allà destaquen, malgrat les diferències puntuals, el paper de l’anterior secretari general de Salut, Marc Ramentol, per la seva voluntat d’escoltar les opinions dels agents socials.
Operació tornada en el sector públic
A aquesta segona finestra s’ha apuntat la Generalitat envers els empleats públics. I el seu pla es manté malgrat la nova bateria de restriccions i toc de queda nocturn que ha anunciat recentment. Aquest pla no va ser consensuat amb els sindicats, tot i que sí amb consulta prèvia, i té la seva data d’inici aquest dijous 15 de juliol. Malgrat les reticències de les centrals, Funció Pública els ha comunicat que segueix endavant amb aquesta operació tornada. Aquesta afecta uns 40.000 empleats públics, vinculats als departaments administratius; si bé podran continuar teletreballant fins a dos dies a la setmana tal com ja tenien acordat abans de la pandèmia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El tauler polític Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya
- Sorteig de Reis ¿Fins quan es pot comprar un dècim de la loteria del Nen 2021?
- Premis de la Loteria del Nen 2021
- Tàrrega, Vic i Tarragona estrenen atenció 24 hores per violència masclista