Onada d’atacs cibernètics

Ciberassegurances, una protecció essencial per a les pimes

  • Aquest tipus d’assegurança dona suport a les empreses davant la recent onada d’atacs cibernètics

  • Més de la meitat de les empreses espanyoles (53%) van ser víctimes d’almenys un atac cibernètic el 2020

Ciberassegurances, una protecció essencial per a les pimes

Unsplash

4
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

La digitalització ja és una realitat per a la majoria de les empreses. Una transformació, en alguns casos, imposada per la pandèmia que es presta a revolucionar el teixit empresarial espanyol. Però, ¿estan les companyies preparades per al canvi? Almenys, pel que fa a la ciberseguretat, en moltes ocasions, la resposta és no. Segons un estudi fet per Hiscox, més de la meitat de les empreses espanyoles (53%) van ser víctimes d’almenys un atac cibernètic el 2020.

Per protegir-se dels ciberdelinqüents, les empreses tenen molts recursos al seu abast: afegir a la plantilla personal especialitzat; instal·lar o actualitzar els seus sistemes informàtics; i, fins i tot, subcontractar una consultora. No obstant, al marge de totes aquestes mesures, per quan l’atac cibernètic ja és un fet, cada vegada guanyen més rellevància les assegurances de ciberrisc o com les defineix Javier Huergo, responsable de Watch&Act Protection Services, «l’última línia de defensa en l’estratègia de ciberseguretat d’una empresa». Aquestes assegurances cobreixen l’esquena a les companyies després de patir un atac cibernètic, ja que compensen econòmicament per danys propis i a tercers davant robatoris de dades. «Tenir una assegurança de ciberrisc ens garanteix que estarem coberts si la tecnologia falla», afegeix.

Des del començament de la pandèmia els atacs cibernètics han augmentat un 80%, amb gairebé 40.000 diaris, segons destaca l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE)

Malgrat que des del començament de la pandèmia els atacs cibernètics han augmentat un 80%, amb gairebé 40.000 diaris, segons destaca l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), la contractació de ciberassegurances no ha viscut l’empenta esperada, almenys entre les petites i mitjanes empreses. De fet, del total de les empreses que van contractar aquest tipus d’assegurances el 2020 només el 32% van ser pimes, tal com reflecteix un informe d’AON. Una tendència que contrasta amb l’auge que experimenten entre empreses amb una facturació superior als 250 milions d’euros, on van passar de representar el 44% el 2019, al 68% el 2020.

No obstant, són les petites empreses les que solen sortir més mal parades d’un atac cibernètic. Es calcula que el cost mitjà d’aquests atacs se situa al voltant dels 35.000 euros, cosa que per a moltes empreses pot significar el tancament del negoci. Llavors, ¿per què no intervenen en la qüestió? Els experts assenyalen dues raons fonamentals: la falta de conscienciació i el cost de les assegurances. Respecte a la primera, José de la Cruz, director tècnic de Trend Micro Iberia, opina que «crida l’atenció que, amb tots els atacs que hi està havent, encara hi hagi pimes que pensin que a elles no els afectarà». I recorda que això no és així, ja que els atacants busquen tant volum com qualitat. «És a dir, si troben 100 objectius petits i aconsegueixen el rescat en 5, el retorn de la inversió serà suficient», explica.

Quant al preu de les assegurances, Huergo assegura que l’actual salut financera de les pimes després de la pandèmia pot resultar un fre. «Haver d’incórrer en un cost fix addicional els afecta més», explica. Les primes de les assegurances de ciberrisc solen oscil·lar entre els 300 i els 15.000 euros anuals. Aquesta forquilla és tan àmplia perquè «el preu variarà enormement en funció de l’activitat de l’empresa, la seva facturació, el capital de cobertura i, el més important, les mesures de ciberseguretat que té l’empresa i com les aplica», comenta.

Les principals companyies d’assegurances que ofereixen entre els seus productes una assegurança específica de ciberrisc són AIG, AXA, Hiscox, el BBVA i Mapfre.

Les principals companyies d’assegurances que ofereixen entre els seus productes una assegurança específica de ciberrisc són AIG, AXA, Hiscox, el BBVA i Mapfre. Tant des d’AIG com des del BBVA expliquen que el preu del seu producte varia en funció de l’empresa. Mentre que amb AXA, Hiscox i Mapfre, les pimes poden accedir a aquestes assegurances a partir de 560, 350 i 318 euros anuals, respectivament.

AIG

Amb el seu producte CyberEdge cobreix els principals serveis legals, així com la recuperació de dades i la responsabilitat civil davant reclamacions de tercers. A més, proporcionen cobertura a les obligacions de protecció de dades que cobreix inspeccions i sancions per incompliment de la normativa de protecció de dades.

AXA

En la tarifa bàsica de la seva assegurança anomenada CIBER CLICK, la companyia d’assegurances ofereix cobertures de responsabilitat civil i sancions; gestió de crisi, i restauració de les dades i el sistema informàtic de l’assegurat.

Hiscox

L’assegurança Hiscox CyberClear 360è assumeix el cost que es pogués generar, per exemple, per la paralització o tancament del negoci, pèrdues de clients, recuperació de reputació, conseqüències legals. També cobreix les indemnitzacions per la publicació de dades personals i informació confidencial de tercers.

BBVA

Notícies relacionades

BBVA Allianz Cyber inclou assistència informàtica i legal tant preventiva, per millorar la seguretat informàtica del negoci, com postsinistre. Així mateix, proporciona cobertura de danys propis i responsabilitat civil. Els clients també disposen d’una plataforma digital interactiva d’autoservei en ciberseguretat.

Mapfre

L’Assegurança Ciberriscos de Mapfre empara la responsabilitat civil i cobreix els danys als sistemes informàtics de l’assegurat i la interrupció del negoci a conseqüència d’un atac cibernètic. A més, un programa de prevenció de ciberincidents, instal·lació d’anti-ramsonware i una anàlisi de vulnerabilitats de xarxa.

La ‘newsletter’ d’Actius

Gemma Martínez dona veu als protagonistes de la nova economia, que s’atreveixen a dir coses diferents.

Subscriviu-vos-hi