Comptes públics
¿Per què és important que el deute de Catalunya deixi de ser bo porqueria?
Les agències de qualificació de crèdit certifiquen si una inversió és o no fiable
La Conselleria d’Economia mostrava aquest cap de setmana la seva satisfacció perquè Fitch elevava dues notes la qualificació creditícia del deute català. Després d’una dècada de ser considerada bo porqueria, ara se situa amb nota de grau d’inversió. Per això la satisfacció de la Generalitat, que preveu que en un temps podrà tornar a emetre deute als mercats.
¿Per què és important la nota creditícia?
Per a l’agència Fitch, el deute de la Generalitat a llarg termini ha passat de ‘BB’ a ‘BBB-’. Això suposa passar de deute poc fiable o porqueria com la de països com ara Geòrgia, Grècia i Namíbia a situar-se en el nivell de més fiabilitat o grau d’inversió, com Itàlia, Croàcia i l’Índia. Aquesta qualificació és una referència per als inversors particulars i institucionals. Si aquesta nota és molt alta és que les possibilitats de recuperar la inversió són molt elevades i el tipus d’interès no ha de ser gaire alt. En canvi, com pitjor és la nota, més interès cal pagar per atraure inversors. El deute de la Generalitat i el de moltes altres autonomies va ensopegar des del 2012 amb el tancament dels mercats i l’Estat va haver d’enginyar diferents tipus d’instruments, com els plans de proveïdors, el fons de liquiditat autonòmica (FLA) i la Facilitat Financera (FF) per finançar els territoris.
¿Què ha canviat?
L’agència Fitch considera que amb els indults als presos del procés s’ha recuperat el camí del diàleg entre la Generalitat i el Govern central i això destensa la situació política. Segons el parer d’aquesta entitat, les relacions entre els dos governs ha millorat, fet que estabilitza la situació. Aquesta agència interpreta, a més, que el deute català està avalat per l’Estat, que no ha deixat de finançar l’autonomia ni en els pitjors moments de relació política. Catalunya ha rebut entorn del 28% dels diferents recursos creats per l’Estat per recolzar els territoris. A finals de l’any passat, 89 de cada 100 euros dels més de 78.000 milions de deute de la Generalitat tenien l’Estat com a creditor. Tot això serveix per refinançar deute i rebre fons en cas de necessitat. En definitiva, és com quan un particular compta amb un avalador que ofereix garanties davant la possibilitat que no es torni el crèdit.
¿Podrà ja la Generalitat emetre deute?
Notícies relacionadesLa nota de Fitch és un primer pas, que, a més, suposa un incentiu per al Govern en la seva gestió econòmica. De moment, pretén aprovar els Pressupostos per al 2022 en temps i forma, una cosa que no passa des del 2010, quan encara era president José Montilla i Antoni Castells, conseller d’Economia. L’actual titular d’Economia, Jaume Giró, va assegurar que la decisió de Fitch és «un pas endavant significatiu en la millora de la confiança i en la normalització de les finances de la Generalitat». La nova nota, que destaca la diversificació de l’economia catalana, suposa un missatge de confiança. Giró va afirmar que la tornada de la Generalitat als mercats «és un dels objectius per a aquesta legislatura». A més de Fitch també certifiquen el deute català les agències DBRS, que des del juny de l’any passat la manté al territori del bo porqueria amb ‘BB high’, igual com Moody’s, que al març la va ubicar en ‘Ba2’.
¿Deixa de ser la Generalitat dependent?
No. La Generalitat sol·licita més de 13.000 milions a través dels instruments de liquiditat proporcionats per l’Estat. En els pròxims tres anys, l’administració catalana ha d’amortitzar més de 32.000 milions de deute i una bona part anirà a parar a les arques de l’Estat, el principal finançador i creditor. Està previst que les devolucions de deute a l’Estat segueixin almenys fins al 2032. La possibilitat d’emetre deute no només és important perquè es dona el missatge d’una bona gestió econòmica, sinó també perquè incrementa l’autonomia financera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Noves relacions afectives Parelles sèniors que viuen separades, el model LAT en auge: «Conservo la meva llibertat i no discuteixo pel comandament de la tele»
- Primeres operacions policials contra els migrants
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa