Salut laboral
La Covid dispara l’estrès laboral i el 24% dels treballadors consumeixen sedants habitualment
«Les dades són esgarrifoses», adverteix el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en relació amb un nou informe conjunt entre el sindicat i la UAB
zentauroepp52803518 coronavirus200316100541
Més d’un any i mig de pandèmia a l’esquena està passant una factura elevada a la salut mental dels treballadors. L’estrès laboral segueix a l’alça, així com els contagis durant aquesta cinquena onada, i els assalariats, especialment les dones, els joves i els professionals de primera línia, recorren als sedants. Fins al punt que el 23,9% dels treballadors espanyols reconeix prendre’ls de manera recurrent. Aquest és una de les dades que es deriven de l’enquesta de ‘Condicions de Treball i Salut’, elaborades per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el sindicat CCOO i presentada aquest dimarts. «Les dades són esgarrifoses», ha emfatitzat el secretari general de CCOO, Unai Sordo.
Por de perdre la feina, por a no trobar-ne cap altra si això passa, estar saturat per excés de feina, angoixa per cobrar un salari que no dona per arribar a final de mes, problemes per agafar el son... El panorama que dibuixa aquesta enquesta en què han participat 25.100 persones, entre els dies 26 d’abril i el 24 de maig d’aquest any, és «demolidor», segons ha insistit el líder de CCOO. La pandèmia i les seves múltiples derivades ha colpejat sobre els cossos i sobre les ments dels treballadors espanyols, aguditzant mals que ja eren presents i originant-ne de nous. I un dels eixos transversals de l’enquesta presentada aquest dimarts és que si tens pitjor salari, tens molts més números de viure amb una salut pitjor.
Notícies relacionadesEl 52,7% dels enquestats afirma que la seva salut, en general, ha empitjorat l’últim any; gairebé 20 punts més que l’any passat, quan la pandèmia estava començant. Tot i que més que l’àmbit físic, les pitjors dades es troben en l’emocional, el mental. El 60,6% dels treballadors viu amb risc de desenvolupar algun tipus de problema de salut mental; percentatge que escala 10 punts més en el cas dels joves. Els més castigats pels primers acomiadaments durant la pandèmia i que en menys d’una dècada els ha tocat viure dues crisis de magnituds extraordinàries.
Com en moltes altres coses, no totes les professions ho estan passant igual de malament. Els treballadors de l’alimentació (un caixer o un reposador) són els perfils que pitjors dades presenten: el 75,6% viu en risc de mala salut mental. Professionals de primera línia, amb salaris que voregen el mínim en molts llocs, que no han sigut protagonistes dels aplaudiments des dels balcons que van ressonar durant els primers mesos de pandèmia, però sense els quals la subsistència hagués sigut impossible. No gaire lluny hi ha els ajudants de cuina (72,3%), els auxiliars de geriatria (71,4%) i els d’infermeria (70,6%). La primera línia passa factura.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"