Moviments empresarials
Naturgy, l’opa que perd gas
La companyia energètica, en plena oferta d’IFM pel 22,69% del seu capital, aprova dimarts un nou pla estratègic fins al 2025
Els títols del grup presidit per Francisco Reynés han estat dues sessions consecutives per sobre del preu que ofereixen els australians
20190130 423387 resultadosnaturgye 1 1
Naturgy enfila una setmana fonamental. En plena oferta d’adquisició d’accions (opa) sobre el 22,69% del seu capital pel fons australià IFM, el seu consell d’administració aprovarà aquest dimarts el nou pla estratègic, pendent des de mig any. I l’endemà el presentarà juntament amb els resultats de la companyia en el primer semestre. Amb les accions de la companyia acomodant-se per sobre dels 22,37 euros que ofereix l’entitat dels antípodes, la companyia encara una nova etapa fins al 2025 en què prevaldran les inversions en energies renovables i en què els inversors i analistes esperen una certa tendència alcista que pot posar en dubte l’oferta dels australians.
Amb IFM com a convidat de pedra després de llançar l’opa a finals de gener i l’espera que el Govern central decideixi si dona el ‘sí’ o el ‘no’ a l’operació la primera setmana d’agost, Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa, no para d’augmentar la seva participació en el capital de Naturgy, tal com va anunciar el maig passat. Ja compta gairebé amb el 26%, des del 24,8% que tenia abans d’iniciar aquesta ofensiva. Això suposa que ha adquirit uns 10 milions d’accions en aquest període de temps. El seu objectiu és arribar al 29,9% si és necessari per blindar el control de la companyia, de la qual és el primer accionista, però sense superar el 30% perquè suposaria haver de llançar una opa pel 100% del capital.
Dos fons
Tot això redueix el marge de maniobra d’IFM perquè els dos altres grans accionistes, els fons CVC, que tenen la família March com a aliada, i Global Infraestructures Partners (GIP), compten amb al voltant del 20% cada un i van anunciar que no vendrien, igual com difícilment ho farà l’algeriana Sonatrach, amb gairebé un 4%. Aquesta firma pública és una aliada tradicional de Naturgy, amb la qual acaba d’estrènyer llaços de cara a posar en marxa l’ampliació del gasoducte Medgaz, infraestructura en què són socis. De tota manera, CVC i GIP, al ser fons amb menys vocació de permanència que IFM (ho és per exemple a Aqualia), no seria descartable que finalment decidissin vendre tota o part de la seva participació a Naturgy. Però hi ha un altre problema: en l’actualitat traurien més rendiment a les seves accions venent-les directament al mercat que acudint a una opa que s’està quedant desfasada si no varia la tendència actual de la cotització.
Abans que IFM llancés l’opa, Naturgy cotitzava entorn dels 17 euros. El preu inicial de l’oferta per acció era de 23 euros, però després del repartiment de dividend, el fons australià el va ajustar fins als 22,37 actuals. El problema és que els títols de la companyia energètica presidida per Francisco Reynés s’han instal·lat per sobre d’aquesta cota. Divendres van tancar a 22,56 euros i ja venien de superar el preu de l’opa en la jornada anterior (va acabar aquesta sessió en 22,45 euros). Les perspectives del pla estratègic, la presentació d’uns resultats semestrals dimecres que ve que tothom espera que siguin positius i la pressió compradora que imprimeix La Caixa amb la seva manifestació pública d’interès a comprar més títols escalfen encara més el valor.
Dos reptes
IFM ha de superar dos reptes essencials: un és aconseguir almenys el 17% del capital, que és el mínim a què va supeditar l’èxit de l’opa. Amb aquesta quota podria nomenar dos consellers. El cert és que actualment amb prou feines un 25% del capital fluctua en borsa i La Caixa el continua reduint.
El segon obstacle són les autoritzacions administratives i l’aprovació o no pel consell de ministres en la primera setmana d’agost, quan venç el límit de sis mesos per prendre una decisió.
Notícies relacionadesEl Govern va acordar després de l’esclat de la pandèmia i la caiguda de les cotitzacions de grans companyies a la borsa que tota operació de compra de més d’un 10% del capital o d’una proporció de control en empreses considerades estratègiques per un inversor estranger havia de passar pel seu negociat.
I Naturgy, que a més de dos gasoductes té participacions en dues centrals nuclears, té set centrals de cicle combinat i xarxes de gas, activitat en què és líder, i elèctriques, negoci en què és la tercera companyia del mercat, compleix els requisits per ser considerada una empresa estratègica. El desenllaç, en tot cas, està cada vegada més pròxim.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034