Conflicte

El Suprem deixa en l’aire les eleccions a la Cambra de Comerç

L’alt tribunal inadmet un recurs de la Generalitat contra una sentència del TSJC que qüestionava els comicis per prioritzar el vot electrònic

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha deixat en l’aire les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona en què es va imposar la candidatura ‘Eines de País’ impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). La secció primera de la sala contenciosa administrativa ha inadmès un recurs de la Generalitat en nom del Consell de Cambres contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va qüestionar els comicis celebrats el maig del 2019 a l’anul·lar un decret de la Conselleria d’Empresa, que establia com a prioritari el vot electrònic.

La sentència es va produir arran de la denúncia d’un elector, l’empresa Staff Pavillion. El Tribunal Suprem considera que el tema plantejat no és de la seva competència «per suscitar-se qüestions que incumbeixen exclusivament a la interpretació del dret autonòmic». La sentència imposa les costes a la Generalitat i el Consell de Cambres.

Notícies relacionades

Les eleccions ja van provocar certa polèmica per discrepàncies entre els primers resultats que es van donar i els definitius, que van obligar la consellera d’Empresa de llavors, Àngels Chacón, a donar explicacions. La regulació catalana també va provocar tensions amb el Govern central. Segons els demandants, la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC va entendre que la norma del Govern català «no va ser prou transparent en la seva tramitació». En la sentència s’afirmava que la Generalitat va ometre el tràmit de la participació ciutadana quan va elaborar la norma. La decisió del Suprem ha tardat a causa de la paralització d’expedients provocada per la pandèmia del coronavirus.

Les eleccions del maig del 2019 les va guanyar una candidatura clarament independentista que va portar Joan Canadell (avui diputat de Junts per Catalunya) a la presidència. Des de fa uns mesos, la presidència recau en la que era la vicepresidenta primera de la candidatura, Mònica Roca. Aquesta resolució posa en dubte els resultats dels comicis guanyats per majoria absoluta per la candidatura Eines de País, que va aconseguir 32 de les 40 vocalies subjectes a sufragi universal de la Cambra de Barcelona, l’organisme cameral més important dels 13 que hi ha a Catalunya. Eines de País es va imposar davant les llistes d’Enric Crous, Carles Tusquets i la plataforma de dones 50x50 en uns comicis que es van portar a terme de manera electrònica, amb dues modalitats, una de presencial i l’altra a distància.