Balanç turístic a Catalunya

La Costa Brava i les cases rurals catalanes s’omplen de turistes a l’agost

Barcelona encara no ha arribat als nivells d’afluència pre-Covid

La Costa Brava i les cases rurals catalanes s’omplen de turistes a l’agost
6
Es llegeix en minuts

Catalunya registra una clara reactivació del sector turístic aquest mes d’agost, però amb certes variacions segons les zones. La Costa Brava ha recuperat l’ocupació pre-Covid i s’ha omplert de turistes en la primera quinzena d’agost, igual que el turisme rural, que també registra altes ocupacions, mentre que la Costa Daurada no ha assolit les xifres del 2019, però ha millorat significativament respecte a 2020. El turisme rural registra bona ocupació, contra una Barcelona que encara no ha tornat a la normalitat pre-Covid.

Costa Brava

Els hotelers de la Costa Brava Centre celebren la bona ocupació que han registrat durant la primera quinzena d’agost, d’entre el 95 i el 100%, i, tot i que l’última part del mes sol ser més fluixa, «segons va la tendència també podríem tenir plena ocupació», afirma a Efe la gerent de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Judith Lloberol. Les xifres d’ocupació ja són als mateixos nivells que abans de la pandèmia i el descens del flux d’estrangers s’ha suplert amb l’augment de turistes nacionals, molts dels quals solien viatjar a l’estranger i aquest any han preferit venir a aquesta zona. Tot i que a l’agost el turisme internacional sol rondar el 40% o 50% a la zona, aquest any representa un 30% i és, sobretot, francès, però també altres nacionalitats que poden desplaçar-se fins aquí amb cotxe, com holandesos o suïssos. Per a la segona quinzena, la zona ja té reserves del 80%, però, amb la tendència cada vegada més accentuada de contractar en l’últim moment, els hotelers esperen tornar a omplir els seus establiments. Quant al preu, la majoria dels hotels l’han mantingut i una minoria ha fet ofertes amb paquets vacacionals. No obstant, el tiquet mitjà de la restauració ha pujat. «Estem molt contents amb l’estiu que estem tenint», diu Lloberol, que assegura que el sector estava molt preocupat amb l’arribada de la cinquena onada de la pandèmia. La zona va tancar juliol amb una ocupació del 90% perquè, tot i que van patir cancel·lacions quan el Regne Unit o França van recomanar no viatjar a Catalunya, no van deixar d’entrar reserves. «El mateix que passa ara, que hi ha alguna anul·lació, però continuen entrant reserves».

Costa Daurada

El portaveu de la Federació d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona, Xavier Guardià, va explicar a Efe que la Costa Daurada ha tancat les primeres dues setmanes d’agost amb una ocupació d’entre el 70% i el 80%, cosa que encara no arriba als nivells prepandèmia. «Ho donem per bo», afirma, ja que el 25% de la capacitat hotelera de la zona segueix tancada i hi ha tres mercats, el britànic, el rus i l’irlandès, que aquest estiu no han vingut, cosa que ha afectat la zona, sobretot per la importància dels dos primers.

Segons Guardià, altres mercats, com el francès o l’holandès, estan funcionant bé, igual que l’espanyol, que, majoritàriament, no ha viatjat a l’estranger i ha preferit quedar-se a la costa. «Funcionen els mercats que poden desplaçar-se per carretera», diu Guardià, de manera que aquest any «es veuen més cotxes que mai». Un altre factor a tenir en compte és que molta gent que té segones residències a la costa catalana, en lloc de passar 15 dies, aquest estiu es queden tot el mes d’agost, de manera que l’aportació econòmica als diferents sectors de la zona, com la restauració, és més elevada. L’esperança del sector és poder allargar la temporada d’estiu fins al setembre i octubre, però ara per ara hi ha moltes incògnites obertes. «No sabem com estaran els països europeus, si deixaran viatjar o obligaran a fer quarantena a la tornada», diu Guardià, que afegeix altres incerteses com quin serà el nivell de vacunació o si apareixeran noves variants de la Covid-19. La zona compta amb un volum important de clients holandesos i alemanys sèniors que solen a passar dues o tres setmanes al setembre i l’octubre en hotels i càmpings i que aquest any encara no se sap si vindran.

«El sector i la destinació funcionen i s’ha demostrat que, quan la gent pot, es mou i gasta», afirma el portaveu dels hotelers de la província de Tarragona. La cinquena onada sí que va afectar la Costa Daurada el mes de juliol, quan va registrar una ocupació d’entre el 50 i el 60%, atesa la baixa afluència de turistes que hi va haver els dies feiners per la falta de visitants estrangers, que no es va compensar amb la bona resposta durant els caps de setmana.

Turisme rural

Notícies relacionades

El turisme rural català també tanca una primera quinzena d’agost «bastant bona», segons comenta a Efe Montse Coberó, de la Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (Turalcat), malgrat que les cases grans de 15 places només poden acollir 10 clients per les restriccions de la Covid-19. Per això, el ple és gairebé total i quan hi ha alguna cancel·lació, sobretot perquè els clients han de fer quarantena, de seguida entra una reserva d’algun client «desesperat» per trobar un allotjament rural que, si no fos per la pandèmia, seria gairebé impossible d’aconseguir a hores d’ara. Abans de la Covid, els turistes estrangers representaven el 70% de l’ocupació del turisme rural català a l’agost, mentre que ara són residuals i la majoria de clients provenen de diferents parts de Catalunya. El turisme rural va ser un dels primers en reactivar-se després de l’aturada que va suposar la pandèmia, perquè els establiments solen estar aïllats i enmig de la natura. Per això, els clients continuen preferint les cases independents on poder passar uns dies amb la família o els amics que les cases compartides, que costen més de llogar. El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, assenyala a Efe que l’ocupació a la zona és entre el 95% i el 100% i la majoria dels turistes són catalans, més o menys com abans de l’arribada de la pandèmia. L’ocupació de juliol va arribar a entre un 90% i 95% els caps de setmana i fins un 55% entre setmana. «La cinquena onada no ens va afectar gaire. Ara estem en números del 2019», diu Castellarnau, que recorda que a partir del 20 d’agost comença a baixar l’ocupació, tot i que el sector té la incògnita de què passarà aquest any tan diferent.

Barcelona

En canvi, les previsions del Gremi d’Hotels de Barcelona per a aquest estiu són «dolentes». Tot i que les xifres són millors que les del 2020, amb una campanya estival «inexistent», segueixen molt lluny dels nivells d’activitat que poden marcar la recuperació. Actualment, Barcelona té una ocupació aproximada del 40% a la planta hotelera que està oberta en aquests moments. La ciutat només té disponibles per als clients el 42% de les habitacions del parc hoteler i un terç de les estades dels establiments oberts segueixen tancades. El sector hoteler de la ciutat estima que en aquests 18 mesos de pandèmia ha perdut prop de 2.700 milions d’euros. 

Temes:

Turisme