Inversió de risc
Els supervisors posen a la diana la plataforma de negociació més gran de criptoactius
La CNMV es fa ressò de la prohibició que Binance operi a Itàlia
Diversos països han vetat, advertit o investigat aquest grup de seu desconeguda
Binance, considerada la plataforma global més gran de negociació de criptomonedes com bitcoin, fa més de tres anys que és a la diana d’alguns dels principals organismes supervisors dels mercats financers del món, però en els últims mesos la pressió sobre la companyia s’ha disparat. Aquest mateix dijous, la Comissió Nacional del Mercats de Valors (CNMV) s’ha fet ressò del fet que la seva homòloga italiana, Consob, va alertar a mitjans de juliol que les companyies del grup «no estan autoritzades a proporcionar serveis i activitats d’inversió» al seu territori i va instar els estalviadors a tenir una «precaució extrema».
No és el primer supervisor que ho fa. Ja el març del 2018, el Japó va advertir Binance per operar al seu mercat sense la llicència corresponent. El febrer del 2020 va fer el mateix Malta, on suposadament s’havia instal·lat l’empresa. En els últims mesos, han seguit els seus passos altres països i territoris com el Regne Unit, les Illes Caiman (on també s’ha dit que estava establerta), Hong Kong, Lituània o Polònia, i, a més, Japó i Malta han reiterat les advertències. L’últim a sumar-se a la llista ha sigut Holanda aquest mateix dimecres. Altres països com els Estats Units, Alemanya i Tailàndia han obert investigacions administratives i penals sobre l’empresa.
Arran de les advertències dels reguladors, alguns bancs com Barclays i el Santander han decidit en els últims mesos impedir als seus clients fer pagaments a l’empresa, mentre que diversos fons d’inversió han deixat d’operar amb la companyia. L’opacitat ha envoltat Binance des de la seva creació el 2017 pel xinocanadenc Changpeng Zhao (conegut com a ‘CZ’, suposadament establert a Singapur i posseïdor d’una fortuna de més de 1.600 milions d’euros, segons ‘Forbes’). L’octubre de l’any passat, la mateixa ‘Forbes’ va publicar una informació basada en un document intern de la companyia en què assegurava que l’empresa havia creat una complexa estructura corporativa per enganyar les autoritats nord-americanes.
Opacitat
Notícies relacionadesBinance també ha sigut objecte de polèmiques pel pirateig de comptes dels seus clients o la caiguda del seu servei en moments de forts descensos en les cotitzacions de les criptomonedes, com el maig passat. El problema per als afectats que pretenen demandar-lo per això és que des de fa anys no se sap ni tan sols on és la seu del grup. La pressió de les autoritats, amb tot, podria provocar canvis. En una conversa amb periodistes a finals de juliol recollida per ‘Reuters’, el seu fundador va assegurar que volia millorar la seva relació amb els reguladors i estaria disposat a fixar una oficina central, una possibilitat a què s’havia anat oposant públicament, i fins i tot a nomenar un substitut amb un perfil més financer que tecnològic.
El cas de Binance reforça les advertències habituals de les autoritats sobre les criptomonedes. El Banc d’Espanya i la CNMV ja van advertir el 2018 sobre el risc d’aquest tipus d’inversions «per, entre altres factors, la seva extrema volatilitat, complexitat i falta de transparència».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 25 estrenes de cine, de Maria Callas a Pixar
- Hisenda torna la renda al 97,4% dels contribuents
- Punxada de les sortides a borsa el 2024
- Catalunya, tercera en ocupació després de Madrid i Andalusia