Ministeri d’Economia

El Govern nomena Carlos Cuerpo com a nou secretari general del Tresor

  • L’economista de l’Estat substitueix Carlos San Basilio, que s’incorpora al Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament

El Govern nomena Carlos Cuerpo com a nou secretari general del Tresor

MINISTERIO DE ASUNTOS ECONÓMICOS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha confirmat aquest dimarts el nomenament de Carlos Cuerpo com a secretari general del Tresor i Finançament Internacional en substitució de Carlos San Basilio, que la setmana que ve passarà a ocupar el càrrec de director executiu d’estratègia corporativa del Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD). El nou alt càrrec del Ministeri d’Assumptes Econòmics ha ascendit des del seu anterior lloc de director general d’Anàlisi Macroeconòmica del departament dirigit per la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, que en els últims mesos ha vist sortir diversos estrets col·laboradors, com la seva cap de gabinet, Carmen Balsa, i la secretària d’Estat d’Economia, Ana de la Cueva.

Llicenciat en Economia per la Universitat d’Extremadura, doctor en Economia per la Universitat Autònoma de Madrid i màster per la London School of Economics, Cuerpo va ingressar per oposició al Cos Superior de Tècnics Comercials i Economistes de l’Estat el 2008. Entre el 2008 i el 2011 va ser analista econòmic de la Direcció General d’Anàlisi Macroeconòmica i Economia Internacional al Ministeri d’Economia al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, amb responsabilitats relacionades amb la modelització i estimació de l’impacte de mesures de política econòmica. 

Entre el 2011 i el 2014, va treballar com a expert nacional en la direcció general d’Assumptes Econòmics i Financers en la Comissió Europea en l’àrea de seguiment i anàlisi del mercat immobiliari i patrons d’endeutament del sector privat. El 2014 es va incorporar a l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), presidida llavors per l’actual ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. Primer com a subdirector d’Endeutament Públic i després com a director de la Divisió d’Anàlisi Econòmica, va liderar el treball relacionat amb les previsions macroeconòmiques i la sostenibilitat del deute públic.

El febrer de l’any passat es va incorporar al Ministeri d’Assumptes Econòmics. Sota la seva direcció, el Departament d’Anàlisi Macroeconòmica s’ha ocupat d’elaborar les previsions macroeconòmiques oficials del Govern central relatives a l’economia espanyola que acompanyen els Pressupostos Generals de l’Estat, el Pla Pressupostari i el Programa d’Estabilitat. Així mateix, la seva àrea ha realitzat anàlisis i desenvolupat eines que han servit de recolzament en el disseny i implantació de les mesures de política econòmica adoptades com a resposta a la pandèmia.

Com a secretari general del Tresor, Cuerpo serà responsable de la gestió del deute públic, la regulació del sector financer i la representació d’Espanya davant la Unió Europea per a qüestions econòmiques i financeres i en organismes internacionals com el Fons Monetari Internacional, el Banc Mundial o el Banc Europeu d’Inversions.

Evolució de les emissions

Notícies relacionades

A finals de juliol, el Tresor va anunciar la reducció en 20.000 milions de les necessitats de finançament previstes per al 2021 fins als 80.000 milions d’euros, gràcies a l’aprovació del Pla de Recuperació espanyol i la recepció de fons del programa Next Generation EU, l’accés més gran als mercats de les comunitats autònomes i les bones condicions de finançament. El departament ha executat ja el 74,8% del programa d’emissió a mitjà i

llarg termini del 2021, amb uns costos de finançament en mínims històrics. El 57% del deute emès al llarg de l’any s’ha col·locat a tipus negatius, cosa que ha permès que el cost del deute emès al llarg de l’any sigui el 0%, així com continuar reduint el cost del deute en circulació fins a l’1,6%. Al setembre el Tresor té previst emetre el seu primer bo verd sobirà, després que el marc espanyol de bons verds hagi rebut la màxima qualificació possible i la més gran obtinguda per un emissor sobirà europeu fins a la data per part de l’entitat independent Vigeo Eiris.