La situació dels embassaments
Galícia: L’altra cara del ‘tarifazo’ elèctric
Alcaldes de la zona denuncien que el buidatge de pantans impedeix carregar aigua contra incendis.
La Xunta exigeix explicacions al Govern central sobre els buidaments
FARO OURENSE /
El Govern ha obert expedient a Naturgy i Iberdrola pel buidatge a què han sotmès quatre embassaments gallecs, que en algun cas es troben al 15% de la seva ocupació, posant en perill fins i tot el subministrament d’aigua, segons la Xunta, o el proveïment de mitjans de lluita contra els incendis. Aquesta situació s’ha produït just quan el preu de l’electricitat va començar a escalar a mitjans d’agost, arribant el passat dia 25 al seu màxim històric de 122 euros el megawatt hora.
El dia 16, el president de la Confederació Hidrogràfica Miño-Sil, José Antonio Quiroga, va reconèixer la preocupació existent al detectar «turbinatges excessius» per part de les companyies a les preses que permeten generar electricitat a tres preses gallegues. Tres jornades després, després de les alertes ecologistes, aquest òrgan del Govern va obrir expedient per detectar irregularitats en les condicions d’explotació o del cabal ecològic de les preses de Portas i Cenza, a l’Ajuntament de Vilariño de Conso a Ourense, i el de Salas, a Muíños. L’endemà, va transcendir que incloïa a la llista el de Belesar. Iberdrola explota les dues primeres preses i Naturgy, les dues últimes.
Dany a la flora i fauna
Les companyies que exploten centrals hidroelèctriques han de complir unes normes per no danyar flora i fauna de l’entorn, respectant un cabal mínim, una cosa que és posa en dubte, ja que As Portas se situa al 15%, igual que a Cenza. Salas arriba al 27% i Belesar, al 30%, xifres inèdites en aquestes dates d’agost. L’any passat rondaven el 70%, una mica per sobre de la mitjana de l’última dècada.
El problema no és exclusiu de Galícia, ja que a principis de mes una vintena de municipis de Zamora van alçar la veu contra la baixada de nivell de l’aigua a l’embassament de Ricobayo, que alimenta la principal central de la província. En quatre mesos, va passar del 95% al 12% amb dues brusques baixades.
La situació de les preses gallegues va disparar les queixes a la comunitat. D’una banda, els alcaldes de les zones afectades d’Ourense van alertar que el baix nivell de les aigües impediria la càrrega dels mitjans aeris d’extinció en cas d’incendis forestals a la província de Galícia més castigada per les flames cada any.
Retrets al Govern central
Per la seva banda, la Xunta va culpar de la situació el Govern central, competent a la conca Miño-Sil, i va urgir «un treball de vigilància estricte» per evitar nous descensos del nivell. «Algú ha d’explicar per què s’autoritzen aquests buidaments, quins en són els motius, quin n’és l’objectiu i qui s’està lucrant amb tot això; sens dubte, no és la ciutadania», va clamar la consellera de Medi Ambient, Ángeles Vázquez, aquesta setmana.
Notícies relacionadesLa responsable va xifrar al 45% el nivell d’ocupació en aquesta demarcació, cosa que posa en perill, va dir, el mateix subministrament a la població. «Dependrem del temps durant els mesos de setembre i octubre per poder garantir tant el subministrament com la preservació dels valors naturals i piscícoles», va apuntar.
Per la seva banda, la consellera d’Infraestructures i Mobilitat, Ethel Vázquez, va reclamar al Govern central aclarir si va autoritzar els buidatges successius de les quatre preses sobre les quals hi ha posada la lupa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.