Preu de la llum
¿Quant afecta la pujada de l’electricitat al rebut final de les llars?
El preu a l’engròs suposa entorn del 24%-30% de la factura regulada que paguen uns 10 milions de famílies en situacions normals
L’escalada actual sense precedents del mercat podria haver elevat aquest nivell al 50%, segons alguns experts
Un hombre consulta preocupado las facturas de la luz de los últimos meses. /
L’escalada sense precedents al mercat a l’engròs de l’electricitat o ‘pool’, que ha multiplicat per tres els preus en un any fins a nivells màxims històrics per l’encariment del gas natural i dels drets d’emissió de CO2, eleva el rebut final de milions de llars, però hi té un efecte limitat, que inclou altres components majoritaris. A Espanya, hi ha uns 10 milions de consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC, preu voluntari per al petit consumidor), en què el cost esmentat a l’engròs de l’electricitat suposa entorn del 24%-30% del rebut final total en situacions normals, si bé alguns experts assenyalen que l’actual conjuntura de preus rècord podria haver-lo elevat a prop del 50% a l’agost.
El maig passat, just abans de l’entrada en vigor de la nova estructura de tarifa amb discriminació horària, el cost de l’energia suposava el 24,1% del rebut final. El 22% corresponia als peatges (el component amb què es paga el cost de manteniment de les xarxes de transport i distribució), mentre que el 32,6% el representaven els càrrecs (amb què es financen costos com el foment de les renovables, la prestació de servei a les illes o els dèficits d’ingressos del sistema passats). La resta eren bàsicament els impostos, un camp en què el Govern central va aprovar a finals de juny la baixada de l’IVA del 21% al 10% i la suspensió del tribut sobre la generació elèctrica fins a finals d’any per mirar de pal·liar la pujada del cost a l’engròs.
No obstant, Francisco Valverde, directiu de la consultora Menta Energía i un dels analistes més respectats del mercat elèctric, ha estimat que el cost de l’energia s’ha disparat fins a suposar el 49,7% de la factura mitjana de l’agost a causa de l’escalada del mercat a l’engròs. Els peatges i càrrecs suposarien el 34,4%, mentre que la rebaixa impositiva hauria disminuït el pes dels tributs al 13,5%. La resta serien els components minoritaris: el marge de la comercialitzadora (l’1,5%) i el lloguer del comptador (l’1%).
Algunos políticos (y sus palmeros) siguen en el pleistoceno diciendo que el 75% de la factura son impuestos y que la energía representa sólo el 25% de la factura...
— Francisco Valverde (@FranValverdeS) 30 de agosto de 2021
La energía es el 50% de la factura de agosto. El 13,5% son impuestos directos. El uso de la red y políticas 34,4% pic.twitter.com/7pg9kPS2wR
La vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ha destacat aquest dilluns que els usuaris acollits a la tarifa regulada PVPC han patit un encariment mitjà al seu rebut en el primer semestre d’aquest any del 6,9%, mentre que els consumidors que són al mercat lliure (uns 17 milions) han registrat un abaratiment del 4,6%. Aquesta diferència es deu que la tarifa regulada està vinculada al preu de l’electricitat al mercat a l’engròs, mentre que al mercat lliure les empreses i els seus clients ‘pacten’ un preu fix en la majoria dels casos (a la llarga, amb tot, és previsible que la seva tarifa pugi també per reflectir l’encariment a l’engròs).
Això no implica que el segon mercat sigui més convenient. Ribera ha remarcat també que, «fins i tot en aquest primer semestre», la tarifa PVPC va ser entre gener i juny de mitjana un 20% més barata que les del mercat lliure. Un consumidor mitjà del mercat regulat, ha afegit, va pagar 598 euros en tot el 2018, 562 euros el 2019, 512 euros l’any passat i, projectant els preus rècord actuals, 644 euros el 2021, el 25% més. També «una mica menys de 55 euros al mes», però en qualsevol cas «xifres importants per a algunes famílies».
Segons el comparador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), la factura de la llum per a un consumidor tipus –amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.000 kilowatts hora (250 KWh/mes), acollit a la tarifa regulada– va ser de 67,90 euros entre el 30 de juliol i el 30 d’agost. És a dir, un 33% més cara (uns 17 euros) que en les mateixes dates de l’any anterior.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín