Al Congrés
El Govern admet que la llum pujarà un 25% però descarta intervenir el preu majorista
Ribera argumenta que la UE prohibeix fixar límits i confirma que mirarà d’estabilitzar la tarifa
La vicepresidenta acusa les hidroelèctriques de falta d’«empatia social» pel buidatge de pantans
L’escalada sense precedents del preu a l’engròs de l’electricitat encarirà un 25% el rebut mitjà de la llum dels 10 milions de llars de la tarifa regulada PVPC, però el Govern no pot intervenir en el mercat en què es fixa aquest preu perquè la Unió Europea no ho permet. Així ho ha defensat aquest dilluns la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que amb tot ha tornat a assegurar que el Govern està disposat a prendre mesures per deslligar el màxim possible la tarifa regulada del «volàtil» mercat a l’engròs mitjançant la creació d’una «cistella d’indicadors més estables», si bé ha admès que aquesta estabilitat més gran podria suposar una prima de risc també més gran.
Davant la comissió de transició ecològica del Congrés, Ribera ha donat suport, així mateix, a la creació d’una comissió a la cambra per estudiar el funcionament del mercat elèctric, com han proposat Més País-Equo, Compromís i Nova Canàries. A més, ha confirmat que té pensat imposar límits en la gestió que les hidroelèctriques fan dels pantans, com ha avançat EL PERIÓDICO, després que hagin impulsat una «escandalosa» reducció del nivell de diversos embassaments.
«Crec que aquí no s’ha mostrat en absolut empatia social, que tot i que soni a broma, també cotitza en borsa», els ha acusat. A més, ha anunciat que la suspensió de l’impost a la generació del 7% s’estendrà fins a final d’any, amb la qual cosa s’igualarà a la rebaixa de l’IVA del 21% al 10%, i ha mantingut el seu pla d’impulsar un «subministrament mínim vital» per als consumidors vulnerables.
Pugna amb Podem
La negativa de Ribera a intervenir el preu a l’engròs de la llum arriba uns dies després que el soci minoritari de l’Executiu, Unides Podem, li proposés crear un preu fix per a la nuclear i un de màxim per a la hidroelèctrica. La ministra ha assegurat que presentarà «batalla política» a Europa perquè aconseguir canvis en la normativa comunitària, però que fins aleshores només es pot respectar-la. Així mateix, ha advertit que l’elèctrica pública que s’ha obert a crear per gestionar les hidroelèctriques un cop vagin vencent les concessions –cosa que la formació morada va celebrar com una victòria– estaria «sotmesa a les mateixes regles del mercat» que les altres i per tant no podria generar a preus menors.
«L’alarma social pot créixer o decréixer en funció de com d’honestos i correctes siguem en el diagnòstic que compartim amb els ciutadans. I crec que és preocupant generar confusió amb missatges que no es corresponen amb la realitat o intentar impulsar mesures que són frontalment contràries al dret europeu. És una mica així com demanar al peixater que li ofereixi filet de vedella. Com a Govern, en funció de peixaters, treballarem molt contents amb els carnissers, però no podem oferir el filet que li correspon a una altra plaça del mercat que és Brussel·les», ha argumentat.
Podem ha posat en qüestió que el Govern no pugui limitar els preus a l’engròs, però sobretot ha criticat el possible canvi de la tarifa regulada per estabilitzar-la mitjançant la seva desvinculació del mercat a l’engròs. «Suposo que serà estabilitzar-la a la baixa, perquè estabilitzar sense més ni més no sé quina gràcia tindria», li ha llançat el seu diputat Txema Guijarro. «El que proposa la vicepresidenta és el mateix que fa uns dies proposava l’oligopoli elèctric, i si ho proposa l’oligopoli elèctric és difícil de creure que pugui servir per abaixar la factura», ha criticat el seu portaveu parlamentari, Pablo Echenique.
Preu a l’alça
La ministra, en qualsevol cas, ha mirat de rebaixar l’alarma sobre l’escalada del preu a l’engròs, que suposa entre el 24% i el 30% de la factura regulada. Així, ha destacat que un consumidor del mercat regulat va pagar de mitjana 598 euros en tot el 2018, 562 el 2019, 512 l’any passat (en mínims per la caiguda de demanda provocada per la pandèmia) i, projectant els preus rècord actuals (el triple dels de fa un any), 644 el 2021, és a dir, un 25% més que l’any passat. També «una mica menys de 55 euros al mes», però en qualsevol cas «xifres importants per algunes famílies».
Notícies relacionadesEls usuaris acollits a l’esmentada tarifa regulada, ha afegit, han patit un encariment mitjà en el seu rebut en el primer semestre del 6,9%, mentre que els consumidors que són en el mercat lliure (uns 17 milions) han registrat un abaratiment del 4,6%. Aquesta diferència es deu al fet que la tarifa regulada està vinculada al preu a l’engròs, mentre que en el mercat lliure les empreses i els seus clients ‘pacten’ un preu fix en la majoria dels casos (a la llarga, amb tot, és previsible que també pugi quan toqui revisar-ho) que s’ha beneficiat de la rebaixa d’impostos. Però tot i així, ha remarcat Ribera, la tarifa PVPC va ser de mitjana, entre el gener i el juny, un 20% més barataque la del mercat lliure.
Davant això, ha defensat, el seu ministeri està impulsant canvis «estructurals» que abaratiran la factura al voltant d’un 15% en els pròxims anys: la creació d’un fons per treure del rebut en els pròxims cinc anys el cost de les primes de les renovables més antigues i repartir-lo entre les empreses energètiques i la retallada dels anomenats beneficis caiguts del cel de la nuclear i la hidroelèctrica.
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City