Un pas més al Congrés
Podem colla el PSOE i presenta una llei per crear una empresa pública d’energia
Els morats proposen posar en marxa una entitat pública que es digui Producció Elèctrica Espanyola
Passaria a gestionar els salts hidràulics quan expirin les concessions a companyies privades
El portavoz parlamentario de Unidas Podemos Pablo Echenique interviene durante una sesion de control al Gobierno en Madrid (Espana) a 16 de diciembre de 2020 Durante el pleno el presidente del Gobierno ha hecho un primer balance del segundo estado de alarma decretado el pasado 9 de noviembre para hacer frente a la segunda ola de la pandemia del coronavirus Ademas el presidente tambien ha informado de las ultimas tres reuniones del Consejo Europeo en los que los jefes del Estado y de Gobierno de la UE debatieron tambien sobre como mejorar la lucha contra la pandemia 16 DICIEMBRE 2020 EUROPA PRESS E Parra POOL 16 12 2020 /
Unides Podem ha anat un pas més enllà en la seva pressió al PSOE per rebaixar el preu de la llum. Després d’anunciar que recolzarien mobilitzacions al carrer contra l’Executiu, els morats han registrat aquest dijous una proposició de llei al Congrés per crear una empresa pública d’energia, malgrat el rebuig dels socialistes. Producció Elèctrica Espanyola és el nom que han triat per a aquesta entitat de dret públic, segons han explicat fonts d’Unides Podem a EL PERIÓDICO. L’objectiu d’aquesta empresa, ja rebutjada fa unes setmanes per la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, és assumir les «concessions finalitzades del domini públic hidràulic» per a la producció d’energia elèctrica.
Després d’un mes dur al si del Govern central de coalició pels preus rècords que ha assolit la llum, fonts del partit morat asseguren que aquesta empresa pública se centraria en la «creació de noves instal·lacions d’energia renovables», cosa que ajudaria en els objectius plantejats en l’horitzó verd, i «s’ocuparà d’implementar una rebaixa a la factura de la llum». ¿Com? En els últims mesos, diferents dirigents d’Unides Podem han explicat que trencaria l’oligopoli elèctric i permetria l’existència d’una «competència real».
Segons la norma registrada, Producció Elèctrica Espanyola gestionaria les concessions hidroelèctriques la conca de les quals inclogui més d’una comunitat autònoma a mesura que vagin caducant les llicències d’explotació a empreses privades. En el cas de ser una comunitat autònoma la que hagi atorgat aquesta concessió, serà el Govern regional el qui decideixi si passa a ser gestionada per l’empresa pública. Les primeres concessions que venceran en els pròxims deu any sumen un total de 720 megawatts instal·lats, davant els 20.000 megawatts de potència hidràulica que hi ha, i pertanyen en el 90% a les tres grans elèctriques, Iberdrola, Naturgy i Endesa.
En el text de la llei que els morats prepararen des de començaments de l’estiu s’assenyala que, segons l’OCDE, el mercat elèctric espanyol és el segon més privatitzat, per darrere de Portugal, mentre que en altres països les empreses estatals d’energia representen el 62% de la potència elèctrica contractada. A això, afegeixen que a França, Itàlia, Suïssa, Àustria, Holanda o Finlàndia ja hi ha participació pública en empreses energètiques.
El ‘no’ dels socis
No obstant, els arguments d’Unides Podem no semblen convèncer el PSOE. Dos mesos després que el portaveu morat al Congrés, Pablo Echenique, anunciés que estaven treballant en aquesta norma, Calviño es va oposar a la creació d’una empresa pública: «Hem de centrar-nos en mesures eficaces i centrar els nostres esforços en aquells àmbits que poden tenir un impacte real, i no altres idees que ja sabem que no són eficaces».
Aquest mateix dijous, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que el Govern central implementarà noves mesures per abaixar el preu de la llum i que, de moment, està «fent moltes coses». El mes de juny passat es va aprovar la rebaixa de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d’any i es va suprimir durant el tercer trimestre l’impost del 7% sobre la producció d’energia que assumeixen les companyies i repercuteixen els clients. Malgrat tot, Bolaños ha assegurat que es tracta d’un «problema molt complex» que no té «solucions senzilles», perquè, quan això passa, «s’agreuja el problema».
Altres mesures
Notícies relacionadesTot i així, els dos socis no són capaços de posar-se d’acord en quines són les mesures eficaces. En matèria energètica, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van acordar «l’elaboració de normes legals necessàries per reformar el mercat elèctric, de manera que la reducció progressiva del cost de les energies renovables es traslladi al preu de l’electricitat». Al document base de la coalició [aquí en PDF] no s’especificava quines serien aquestes normes legals, i l’amplitud de la redacció ha provocat grans frecs en la coalició. Tampoc s’hi esmentava la creació d’una empresa pública d’energia.
Davant aquesta inconcreció, els morats han plantejat en les últimes setmanes implementar mitjançant un reial decret llei diverses mesures que el Govern central va acordar per aturar les pujades de la llum de manera immediata i fixar un preu per a l’energia hidràulica i nuclear. Les dues idees han sigut rebutjades pel PSOE.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034