Canvis en l’ocupació
Desigual proposa reduir la jornada laboral a quatre dies setmanals
La iniciativa, que ha de ser votada per la plantilla, serà paral·lela a una reducció salarial compartida al 50% entre l’empresa i els treballadors
«No tinc temps per a res»: quan la vida és una carrera endimoniada a contrarellotge
Desconnexió digital: moltes lleis, però poc compliment
zentauroepp48621509 graf8084 barcelona 14 06 2019 aspecto de la sede central190614122805 /
Desigual ha proposat a la plantilla de la seva seu central la instauració d’una jornada laboral setmanal de quatre dies, tres de manera presencial i un de teletreball. La proposta de la direcció proposa que uns 500 empleats dels 2.700 de la firma de moda facin festa sempre divendres, dissabte i diumenge. La iniciativa ha sigut impulsada pel fundador de la firma barcelonina, Thomas Meyer, i el director general, Alberto Ojinaga, i haurà de ser aprovada per més del 66% dels empleats. En cas d’acceptar-se la proposta, 502 empleats passaran d’una jornada de 39,5 hores setmanals a una altra de 34,5 hores. Aquesta reducció de jornada (del 13%) serà paral·lela a una reducció salarial compartida al 50% entre l’empresa i els treballadors. La reducció salarial serà del 6,5%. La plantilla de Desigual és actualment d’unes 2.700 persones. La firma ha presentat aquest pla de retallada de jornada laboral després de tenir una certa certesa que aquest any aconseguirà beneficis, després que el 2020 tingués pèrdues per primera vegada (83 milions d’euros). Ojinaga no amaga l’impacte de la pandèmia en els comptes, i reconeix que no s’arribaran als nivells de facturació del 2019 fins al 2023. Desigual està present a 89 països i disposa de 483 botigues monomarca. Va retallar el 2020 les vendes el 38,8%, fins a 360 milions d’euros, i va perdre 83 milions.
Davant la pregunta de si la proposta neix com a resposta a una necessitat de reduir costos laborals, Ojinaga és clar: «No ho fem per estalviar. És un element d’atracció de talent per a l’empresa. El que volem és continuar sent el millor lloc per treballar, continuar sent innovadors i mantenir un punt de provocació i de disrupció empresarial. Volem ser pioners en una proposta que ens permeti ser més competitius a l’hora de captar talent i retenir-lo». Explica que la reducció de jornada suposarà un 5% de reducció de les nòmines i amb prou feines un 0,2% d’impacte sobre les vendes.
Preguntat sobre la possibilitat que la jornada laboral de quatre dies s’imposi a Espanya, Ojinaga és escèptic: «Creiem que és una iniciativa valenta. La nostra opció és treballar de dilluns a dijous per a la majoria de la plantilla de l’àrea de gestió. La nostra proposta és molt disruptiva i no crec que segueixin l’exemple moltes empreses, no ho crec. És una aposta».
Durant una presentació organitzada per Meyer a les oficines centrals de la companyia, situades a la platja de la Barceloneta, al costat de l’Hotel Vela, el fundador va defensar la iniciativa com una manera de representar la filosofia de la marca, que la vida és per disfrutar-la («és xula»).
Ojinaga reconeix que la primera reacció del comitè de direcció davant la iniciativa de retallar la jornada laboral va ser de prudència. Els directius estaven més preocupats a pensar com es podria fer el mateix amb una reducció del 13% d’hores de treball. Però el canvi pot ser, segons el director general de Desigual, «espectacular», tot i que reconeix que potser haurà d’anar aparellat a noves contractacions per a àrees d’activitat concretes i que s’aniran concretant en el futur.
Impacte en les nòmines
Notícies relacionadesSobre l’impacte personal a les nòmines, la direcció de Desigual intueix que serà assumible per la majoria, ja que la mitjana d’ingressos és de l’ordre dels 40.000 euros anuals i l’impacte fiscal fa que la rebaixa efectiva no superi a la pràctica el 4,5% o el 5% dels ingressos anuals. La idea és que cada empleat defineixi i informi el mes anterior quin dia farà teletreball, un màxim d’un dilluns i un dijous al mes, per una qüestió d’organització de la feina, però sense necessitat d’aprovació prèvia. Sobre el menor ús de les instal·lacions de Desigual a la platja de la Barceloneta i el seu futur (a molts hotels els agradaria una ubicació tan privilegiada), Ojinaga explica que la «impressionant» seu d’aquestes oficines són un privilegi de la plantilla de Desigual i «respon a una filosofia o ‘claim’ intern en l’empresa, la cultura de tractar bé la gent, per a la qual anar a treballar també pot significar anar a passar-ho bé. La vida és disfrutar i també a la feina o per aixecar un negoci. En aquesta filosofia, una seu com la de Desigual, que és propietat del grup, encaixa perfectament».
L’objectiu és reforçar la imatge de marca de Desigual i com a pol d’atracció de talent. La gestió de l’empresa incideix actualment a donar suport a ‘start-ups’ tecnològiques per potenciar la imatge innovadora de la firma i obrir nous horitzons a la gestió. Després d’un 2021 amb una mitjana del 50% de les botigues tancades per la pandèmia, Desigual considera que el moment de tancament de botigues ha passat i s’esbossen nous plans per obrir-ne de noves. El 50% de les botigues hauran sigut reformades a finals d’any i s’espera que aquestes remodelacions hagin arribat al 90% dels punts de venda, amb una inversió de 60 milions en dos anys.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Sarrià-Sant Gervasi El botellot torna a Mandri el dia 25 amb les terrasses tancades a la tarda
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’